Andělé v zeleném: Nová výstava je poctou čs. vojenským zdravotnicím za 2. světové války

Andělé v zeleném: Nová výstava je poctou čs. vojenským zdravotnicím za 2. světové války

V komunitním centru pro válečné veterány nedaleko pražské Ústřední vojenské nemocnice dnes byla slavnostně otevřena výstava Andělé v zeleném. Mapuje převážně osudy a každodenní život vojenských zdravotnic za 2. světové války u čs. jednotek na východní frontě. Expozici, jež bude od zítřka volně přístupná veřejnosti, si prohlédla také ministryně obrany Jana Černochová.

Výstava, která volně navazuje na loňskou publikaci Aleny Flimelové s názvem Ve stínu mužů, se skládá ze dvou částí. V té druhé přináší stručný pohled na působení vojenských zdravotnic v nedávné minulosti a v současnosti, když připomíná některé zahraniční operace, kterých se naši zdravotníci zúčastnili.

„V souladu s heslem, že dějiny jsou tvořeny malými příběhy, je množství dobových fotografií doplněno o vzpomínky jednotlivých aktérek a součástí výstavy jsou také medailonky vybraných sester. Hlavním cílem naší výstavy je tedy vzdát hold všem vojenským zdravotníkům, ženám v armádě a válečným veteránům jako takovým,“ přiblížil kapitán Tomáš Vopálenský, organizátor výstavy.

Zatímco dříve byly ženy v armádě spíše výjimkou, dnes jich je přesně 3 767 – 13 procent z celkového počtu. Slouží na nejrůznějších funkcích, od zdravotnice až po pilotku. Armáda má dokonce dvě generálky.

Za 2. světové války podle ministryně obrany čs. vojákyně sice zpravidla nebojovaly v přední linii, ale často zažívaly hrůzy srovnatelné s těmi, co prožívali samotní vojáci. „Rukama zdravotnic přímo na bojištích a v polních špitálech procházely tisícovky zmrzačených a znetvořených spolubojovníků. A spoustu svých kamarádů přitom nedokázaly zachránit a mohly jen zmírňovat jejich utrpení. Na druhou stranu měly velkou radost z každého vojáka, který se mohl vrátit na frontu,“ zdůraznila v projevu Jana Černochová.

Ministryně v proslovu vyzdvihla snahu komunitního centra připomínat naši historii, v níž nezapomíná ani na vojákyně. „Ostatně ne zrovna malou část našich válečných veteránů, kteří si prošli novodobými zahraničními misemi, tvoří ženy. Evidujeme jich téměř tisíc,“ podotkla.

Součástí vernisáže byl rovněž koncert kytarového virtuosa a skladatele profesora Štěpána Raka, a to zcela záměrně: „Bezprostředním podnětem ke vzniku této výstavy byly totiž válečné osudy několika osob z Podkarpatské Rusi, související s původem právě profesora Raka. Klíčové ženy jeho životního příběhu se věnovaly v řadách čs. jednotek v SSSR službě zdravotnic. Odtud byl krok k ideji přiblížit paralelně také působení současných žen-zdravotnic v armádě,“ doplnil Tomáš Vopálenský.

Komunitní centra pro válečné veterány nabízejí zázemí i poradenskou pomoc. Resort obrany k dnešnímu dni eviduje cca 18 tisíc novodobých válečných veteránů a další přibývají. Komunitní centra, která jsou kromě Prahy ještě v Brně a Olomouci, slouží jako místa k setkávání, aktivnímu odpočinku či vzdělávání. Poskytují rovněž poradenství v oblastech práva, financí, psychologie či služby kaplana.

„Váleční veteráni si nepochybně toto zázemí a poradenskou pomoc, kterou jim poskytujete, zaslouží. Dlužíme jim to za to, co vykonali pro naši vlast. Řada z nich si z nasazení v Afghánistánu či na Balkáně odnesla i trvalé zdravotní následky. Budování komunitních center jim dokazujeme, že jsme na ně nezapomněli,“ zdůraznila ministryně obrany.

„Jsem rád, že je LOM PRAHA jedním z partnerů KCVV Praha a podporuje tak hrdinský odkaz legionářů a válečných veteránů“, řekl na slavnostním zahájení výstavy ředitel LOM PRAHA s.p. Jiří Protiva.

Text: web MO ČR

Foto: Jitka Šuláková