Buďte na veletrhu IDET 2023 s námi

LOM PRAHA s.p., společně s dceřinou společností VR Group a.s., vás zvou do své expozice na 30. ročníku mezinárodního veletrhu obranné a bezpečnostní techniky IDET, který se bude konat od 24. do 26. května 2023 na výstavišti v Brně. Tento významný veletrh je tradičně místem setkání předních světových výrobců a dodavatelů v oblasti obranného a bezpečnostního průmyslu a je nabíledni, že státní podnik Ministerstva obrany ČR, coby již tradiční vystavovatel, na něm opět přijal účast.

LOM PRAHA se zde bude prezentovat především svým portfoliem budoucnosti pod sloganem Létáme, Opravujeme, Modernizujeme v nových trendech. Odborná veřejnost bude informována například o založení závodu H-1 pro simulační výcvik a servisní podporu vrtulníků Viper a Venom, dále o opravách vrtulníkové platformy Mi tzv. národní cestou pro AČR a vojenská letectva NATO i EU, pořízení nových cvičných letounů L-39NG nebo možném zapojení do případného pořízení bojových letounů F-35.

Společnou expozici LOM PRAHA a VR Group naleznete v pavilonu P, stánek č. 2, ve kterém budou za LOM PRAHA k vidění exponáty jako MED-kit, motor Lycoming O-235-L2C či pístový motor Avia M-337 AK s vrtulí (Walter M-337).

MED-kit je prostředek na přepravu zraněných s podporou a monitoringem základních životních funkcí, který bude použit ve vrtulníku Mi-171Š Armády ČR. Tento výrobek byl kompletně navržen a vyroben v LOM PRAHA.

Motor Lycoming O-235-L2C, vyráběný ve Spojených státech amerických, patří mezi rodinu čtyřválcových, vzduchem chlazených, vodorovně protilehlých pístových leteckých motorů o výkonu 100 až 135 koňských sil. Tento motor je například instalován do letounů Cessna 152 a LOM PRAHA plánuje začlenit opravy a servis tohoto motoru do svého portfolia.

Pístový motor Avia M-337 AK s vrtulí (Walter M-337) je československý vzduchem chlazený šestiválcový řadový invertní letecký motor zkonstruovaný koncem 50. let 20. století v tehdejším podniku Motorlet. Tato verze je s modifikovaným systémem mazání umožňujícím neomezeně dlouhý let na zádech a krátkodobou akrobacii.

Společnost VR Group a.s. představí na veletrhu IDET svoje integrované simulační syntetické prostředí určené pro společný kooperativní výcvik pozemních a vzdušných sil v podmínkách moderního bojiště. Budou zde k vidění konkrétně následující produkty:

Systém konstruktivní simulace WASP, což je moderní škálovatelný simulační systém určený pro výcvik štábů na stupni praporu a brigády. Řešení je plně kompatibilní s používanými C4I systémy a umožňuje tak plnohodnotné propojení syntetického a reálného bojiště.

Dále rekonfigurovatelný simulátor L-39NG/L-159 pro letouny L-39NG a L-159 s plnohodnotnou simulací kokpitů obou typů a možností úloh působení proti vzdušným i pozemním cílům. Simulátor umožňující volitelně využívat virtuální helmu. V expozici bude doplněn o bojovou hru eliminace UAV prostředku.

A v neposlední řadě přenosná in-door střelnice STING-SSR, což je střelecký simulátor, který je připraven pro vnitřní použití. Díky kompaktnímu řešení je snadno přenositelný a může být připraven v krátké době k použití.

 

Text: Jitka Šuláková

Foto: Archiv LOM PRAHA s.p. a VR Group a.s.