Co pro LOM PRAHA znamená dodání simulátoru na bitevní vrtulník AH-1Z Viper?

Na výše položenou otázku je jasná odpověď. Státní podnik LOM PRAHA bude realizovat Smlouvu o podpoře simulovaného leteckého výcviku na trenažéru AH-1Z, kterou uzavřel s Ministerstvem obrany České republiky. Realitou bude zajištění provozu Simulačního centra H-1 a technické podpory pro simulovaný letecký výcvik vojenských výkonných letců a pozemního vojenského leteckého personálu Vzdušných sil Armády ČR v letech 2022–2032.

Pro simulační centrum, které je organizační složkou Závodu H-1 LOM PRAHA s.p., z toho vyplývá 2 000 hodin provozu simulačního centra a FTD (Viper Flight Training Device – letové výcvikové zařízení AH-1Z) a CBT (systém Computer Based Training) v provozní době (pondělí až pátek 7.30 až 15.30 hod. a dále 1 000 hodin provozu simulačního centra a FTD a CBT v prodloužené provozní době (úterý až čtvrtek 15.30 až 22.00 hod.). Suma sumárum, LOM PRAHA s.p., respektive jeho jedna z odborných divizí Závod H-1, garantuje roční dobu provozuschopnosti FTD a CBT 3 000 hodin.  

Na měsíce květen a červen 2023 je plánován testovací provoz a certifikace letového výcvikového zařízení AH-1Z a na červenec 2023 zahájení výcvikových aktivit.

Kapacitní možnosti Simulačního centra H-1 v jednu chvíli, tzn. přítomnost příslušníků létajícího personálu a instruktorů je zhruba třicet osob. Kromě dvou hal pro FTD vrtulníků AH-1Z a UH-1Y jsou zde k dispozici například učebny počítačového výcviku CBT nebo pracoviště, v nichž se budou provádět plánování operací či vyhodnocování letové činnosti.  

„Simulační centrum je připravené na dodávku a instalaci druhého trenažéru FTD UH-1Y Venom,“ říká ředitel Závodu H-1 LOM PRAHA Milan Obr.

O tom, jak v Náměšti nad Oslavou přistál nákladní letoun z USA s výcvikovým simulátorem, si můžete přečíst v odkazu níže:

Do ČR dorazil simulátor AH-1Z Viper, piloti na něm začnou cvičit v létě

Text: Pavel Lang

Foto: archiv LOM PRAHA s.p.