Dva vrtulníky Mi-171Š ze základny v Náměšti si vyzkoušely, jaké to je přijet k nám po silnici

„Vzhledem k plánovanému harmonogramu provádění zástavby modernizovaných systémů na vrtulníky Mi-171Š  byl zvolený způsob přepravy  vyhodnocen jako optimální,“ vysvětluje velitel křídla vrtulníkové základny plukovník Petr Čepelka.

Na přípravách se podílela nejen pětičlenná technická skupina z LOM Praha, s.p., ale také technický personál 223. letky oprav letecké techniky (223. lolt) a příslušníci vojenské hasičské jednotky z náměšťské základny. Před samotnou realizací nakládky a přepravy vrtulníků museli technici v opravárenském hangáru 223. lolt demontovat hlavní rotor, vyrovnávací vrtule a některé další částí stroje.

Do přesunu vrtulníků do opravny zasáhly námrazy

Přípravu vrtulníků na přepravu ovlivnilo nepříznivé počasí, které v těchto dnech zkomplikovalo nejen leteckou, ale i pozemní přepravu. V pondělí 1. prosince si tak pracovníci LOM Praha mohli pouze převzít dokumentace letecké techniky. „Vrtulníky pokrývala v pondělí několikacentimetrová vrstva souvislého ledu, kterou jsme museli před převzetím a demontáží odstranit,“ říká vedoucí skupiny techniků z LOM PRAHA s.p. Lukáš Syrový. „S časovou rezervou jsme ale počítali a přeprava byla na dnešní den naplánována“ dodává.

Samotná nakládka byla zahájena krátce před devátou hodinou ranní a v pravé poledne opouštěla dvojice dopravních vrtulníků bránu náměšťské základny. V letecké opravně Malešice bude na vrtulnících dokončena jejich III. etapa modernizace a následně proběhne plánovaná generální oprava. Tyto práce jsou nutné z důvodu dalšího provozu vrtulníků, k výcviku létajícího personálu a jejich nasazení do zahraničních operací.