Generálka GHF 697 v LOM PRAHA

Kontrakt na generální opravu ghanského vrtulníku Mi-171Sh ve státním podniku Ministerstva obrany LOM PRAHA dospěl ke konci. Stroj s registrací GHF 697 prošel procesem pozemního a letového ověření v závodu letadel v pražských Kbelích a následně přelétne na letiště Pardubice. Tam bude demontován do stavu umožňující přepravu a dopravním letounem Il-76 transportován do hlavního města Ghanské republiky Akkry. „Šestsetdevadesátsedmička“ (rok výroby 2012) není prvním strojem z výzbroje vzdušných sil Ghany, který prošel generálkou v českém čelním opravárenském podniku pro vrtulníky řady Mi. O několik roků zpět byl v LOM PRAHA vrtulník Mi-17V-5 s registrací GHF 690. Stávající smlouvu podepsali obchodní zástupci dceřiné společnosti LOM PRAHA TRADE na ghanském ministerstvu obrany na konci loňského roku.  

Vrtulník GHF 697 se vyznačuje některými odlišnostmi proti strojům provozovaným ve Vzdušných silách Armády České republiky. Například rozměrnými přídavnými nádržemi, dále absencí kerosinového ohřívače vzduchu (topení) a zejména elegantní tzv. delfíní přídí vrtulníku, která ukrývá povětrnostní radar. V nákladové kabině je oproti vrtulníkům VzS AČR možné umístit až čtrnáct doplňkových míst pro cestující. Na základě požadavku zákazníka změnil „livery“ z bílé na šedou.

„Provedli jsme technickou přejímku vrtulníku na zemi, následně motorovou zkoušku a několik testovacích letů. Vše proběhlo v pořádku a s pracemi, které LOM PRAHA odvedl, jsme velice spokojeni. Na základě našich pozitivních zkušeností se státním podnikem bychom s ním i v budoucnu rádi spolupracovali,“ řekl při podpisu akceptačního protokolu, kterému byl přítomen i velvyslanec Ghanské republiky v ČR James Komla Nyasembi, zástupce ghanských vzdušných sil a kapitán letectva Richard Kwadjo Danso.

Z podkladů Martina Kulicha (LOM PRAHA TRADE) a Lukáše Syrového (závod letadel LOM PRAHA s.p.) připravili: Pavel Lang a Jitka Šuláková

Foto: Lukáš Syrový a archiv LOM PRAHA s.p.