Jedním z hlavních partnerů filmu Good Old Czechs je i LOM PRAHA

Film Good Old Czechs režiséra Tomáše Bojara, který vznikl k 82. výročí bitvy o Británii, měl patnáctý zářijový den svoji premiéru v kině Lucerna.

Jedním z hlavních partnerů dokumentu, který vypráví o příslušnících Royal Air Force (Královského letectva) Františkovi Fajtlovi a Filipu Jánském za druhé světové války a jejich pouti válečnou Evropou, je i státní podnik Ministerstva obrany ČR LOM PRAHA.

Snímek je vystavěný výhradně z dobových filmových záběrů z tuzemských, evropských a britských archivů, z nichž některé nebyly doposud zveřejněny. Popisuje odchod Filipa Jánského i Františka Fajtla z okupovaného Československa, boj o záchranu Francie a následný útěk do Anglie, bitvu o Británii, přesun do Sovětského svazu, podporu Slovenského národního povstání i návrat do osvobozené Prahy.

„Film citlivě pracuje se vzpomínkami letců spolu s použitými historickými filmovými záběry. Těší mně, že jsme tento dokument podpořili a vzdali hold válečným veteránům,“ řekl krátce po premiéře Good Old Czechs ředitel LOM PRAHA Jiří Protiva.

Bitva o Británii (10. 7.1940 – 31.10.1940) představuje střetnutí mezi německou Luftwaffe a britskou Royal Air Force nad Británií a kanálem La Manche. Jednalo se o první významné střetnutí v dějinách válek vybojované výhradně prostřednictvím leteckých sil. Smyslem této vzdušné bitvy, kterou po skončení bitvy o Francii rozpoutala německá strana, bylo zničit nebo alespoň výrazně oslabit Royal Air Force, a získat tak jednoznačnou vzdušnou převahu nad kanálem La Manche a Británií, což německé velení považovalo za nutnou podmínku pro uskutečnění operace Seelöwe, plánované invaze do Anglie. Bez této převahy by tato akce byla příliš riskantní až neproveditelná.

„Jsem přesvědčen, že životní příběh obou příslušníků RAF zachycený ve filmu má i dnešní společnosti, co nabídnout,“ doplnil Jiří Protiva.

 

Text: Ivan Tesař

Foto: Jitka Šuláková a archiv NOW Productions