Krajně nepříznivé počasí a nezpůsobilá dráha „pustily“ do vzduchu pouze vrtulníky. „Lomácký“ Enstrom byl u toho také…

Poslední červnový víkend se koná na roudnickém letišti další ročník jedné z největších letecko společenských akcí svého druhu v tuzemsku – Memorial Air Show. Letošní svátek, který je poděkováním bývalým vojenským pilotům Royal Air Force z II. světové války, má tři dobové milníky: jubilejní 30. výročí od prvního MAS, 80. výročí od založení 313. československé stíhací perutě a 110 let od narození generála Františka Chábery.

Pozvání organizátorů obdržel také státní podnik LOM PRAHA, respektive jeho pardubické Centrum leteckého výcviku. Sobotní krajně nepříznivé počasí a nezpůsobilá vzletová a přistávací dráha však negativně ovlivnily dlouho připravovaný letový program. Diváci tak mohli, zhlédnout pouze minimum průletů (za Vzdušné síly Armády ČR podzvukové bitevníky L-159 ALCA a dopravní letoun CASA C-295) a profesionální piloty vrtulníků. Mezi nimi byl i lehký víceúčelový vrtulník Enstrom 480B-G, s nímž prezentoval vyšší techniku pilotáže ředitel CLV Jaroslav Špaček. Na další letové ukázky v podání LOM PRAHA, a to mistrovskou akrobacii cvičného vrtulového „zlínku“ Z-142C AF s předním světovým pilotem a instruktorem pardubického CLV Martinem Šonkou a sestavu dvoumístného dolnoplošníku Let C-11 (imatrikulace OK-JZE, v.č. 171511), který sloužil jako školní letoun pro pokračovací letecký výcvik stíhacích pilotů, nevyjímaje nácvik střelby a bombardování, se zástupcem ředitele CLV pro letecký výcvik Tomášem Bruštíkem v kabině, si musejí diváci počkat do neděle.

Na první den MAS 2022 také zavítali zástupci vedení státního podniku LOM PRAHA v čele s jeho ředitelem Jiřím Protivou. Ten využil setkání letecké komunity v Roudnici nad Labem i k neformálním pracovním jednáním, například s prezidentem Aeroklubu České republiky Vlastimilem Dvořákem nebo předsedou Českého svazu letectví Václavem Vaškem.

Text: Pavel Lang

Foto: Jitka Šuláková