Lakýrníci z LOM PRAHA dokončili nový nátěr unikátní Bety

Taktéž státní podnik Ministerstva obrany LOM PRAHA s.p. se zapojil do unikátního projektu „Beta opět poletí“. Podnět dostat Betu zpět do vzduchu dal spolek leteckých nadšenců sdružených v Air Service Pilot Klubu na letišti Strunkovice nad Blanicí po nehodě tohoto ojedinělého historického exponátu patřících do sbírek VHÚ.

Letoun Beta Minor Be 50 s imatrikulací OK-EAA byl přepraven do LOM PRAHA s.p. v březnu 2022. V tamní tzv. velké lakovně na něm byly provedeny povrchové úpravy před lakováním a následně dostal zcela nový nátěr. Odborné práce v trvání bezmála sto hodin provedli zaměstnanci kbelského Závodu letadel Vladimír Hovorka a Jiří Vrba a použili na ně přibližně 20 litrů různých barev.

Nejen pro nadšence letecké historie uvádíme několik zajímavých informací přímo z lakovny státního podniku.

Celý skelet letadla, který je z překližky, se musel přebrousit brusnými papíry zrnitosti 240 a následně 360. A protože letadlo bylo v demontovaném stavu bylo nutné, zejména u křídel, která ležela na podstavcích, vyčkat dokonalého zaschnutí každého nástřiku před jejich obrácením a pokračováním v práci.

Po přebroušení následovalo stříkání polyuretanovým základem a tmelení nerovností a spár na celém trupu tmelem Multifiller, opakované broušení a stříkání polyuretanovým základem. Po lakování základem opravil lakýrník lokální nerovnosti (spáry mezi jednotlivými díly překližky) tmelem a celý povrch letadla nastříkal plničem Multigrey Filler. Po přebroušení a očištění povrchu, byl trup letadla připraven k nanesení vrchní polyuretanové barvy Selemix Direct RAL 9010. Barva se nanášela ve dvou až třech vrstvách.

Barva se nechala dva dny schnout, potom se mohlo začít s maskováním (zakrytím) částí trupu a lakováním popisů, imatrikulace a ozdobných pruhů barvou Selemix Direct RAL 3013.

U příležitosti dokončení povrchové úpravy leteckého historického unikátu Be 50 v LOM PRAHA s.p. se v nejbližších dnech uskuteční jeho slavnostní předání zástupcům ASPK z.s. Premiérový let Bety se plánuje na jaro 2023.

Níže naleznete odkazy na dvě reportáže televizí CNN Prima News a ČT24 o letounu Beta Minor Be 50 OK-EAA z lakovny LOM PRAHA s.p.:

CNN Prima News, Nový den - Unikátní letoun z třicátých let

ČT24, Studio 6 - Nový letoun Beta Minor Be 50

Text: Pavel Lang

Foto: Lukáš Syrový, Petr Kolmann a Václav Jukl