Letová i pozemní prezentace LOM PRAHA na Dnech NATO a Dnech Vzdušných sil Armády ČR

Na největší bezpečnostní přehlídce ve střední Evropě Dnech NATO a Dnech Vzdušných sil Armády České republiky se prezentuje také LOM PRAHA, s.p., a to jak ve vzduchu, tak na zemi. V sobotním letovém programu zaujal dynamickou ukázkou na vrtulovém letounu Zlín Z-142C AF přední světový akrobat pilot-instruktor Centra leteckého výcviku LOM PRAHA Martin Šonka a delegace státního podniku v čele s ředitelem Jiřím Protivou uskutečnila řadu jednání se zástupci obranné a bezpečnostní komunity o aktuálních projektech svého odborného portfolia a nových trendech i technologiích v oblasti bezpečnosti.

Mnohé ze sobotních 85 000 návštěvníků mošnovského letiště překvapilo, že Martin Šonka neukázal svoje sólo na akrobatickém speciálu, ale na „lomáckém“ cvičném stroji. „I s tímto zlínkem se dají dělat velice náročné manévry. Pilot se musí přepnout a pracovat s jinými výkony a letovými vlastnostmi stroje,“ říká M. Šonka.

K neformálním jednáním s vrcholovými představiteli státu i resortu obrany, například s předsedou vlády ČR Petrem Fialou, 1. náměstkem ministryně obrany Františkem Šulcem či 1. zástupcem náčelníka Generálního štábu Armády ČR generálmajorem Ivem Střechou, je možné uvést také pracovní setkání se společností Bell nebo podpis Smlouvy o leteckém výcviku v zařízeních LOM PRAHA s.p. ve prospěch Multinational Aviation Training Centre (MATC).   

Text: Pavel Lang

Foto: Jitka Šuláková a Jan Čadil