LOM PRAHA podporuje akce připomínající historii letectví

Společně s největšími tuzemskými a zahraničními unikáty se na 13. Dobovém leteckém dni (Historical Airshow 2022) v Mladé Boleslavi představily také létající historické exponáty, které na základě dohody s Vojenským historickým ústavem provozuje LOM PRAHA s.p. Tisíce diváků tak mohli obdivovat v pestré škále výjimečných strojů (např. F4U Corsair, Hawker Huricane, P51 Mustang, WACO YKS-6 nebo letadlo Metoděje Vlacha) také „lomácké“ legendární Let C-11 (OK-JZE) a Zlín Z-381 (OK-BSA), s kterými na LKMB přiletěli piloti Tomáš Bruštík a Antonín Karmazin z pardubického Centra leteckého výcviku.  

LOM PRAHA zabezpečil v letošním roce zprovoznění obou exponátů VHÚ a zavedl u „cé jedenáctky“ a „basy“ nový systém údržby. Na C-11 letovou posádku pro rok 2022 tvoří Tomáš Bruštík a Vladimír Peroutka. Následně se plánuje přeškolení pilota-instruktora CLV Martina Šonky.

Zlín Z-381 prezentuje na veřejnosti Tomáš Bruštík, aktuálně se cvičí Antonín Karmazin. Oba historické stroje nedávno létali na Aviatické pouti a připravují se například na 16. ročník Memoriál Air Show v Roudnici nad Labem nebo další významné akce plánované VHÚ.

Slunečné počasí, zajímavý program ve vzduchu i na zemi, dobová atmosféra, spousta zážitků a prožitků – vše se organizátorům akce (Aeroklub Mladá Boleslav společně s Nadačním fondem letadla M. Vlacha) vydařilo. O tom se osobně přesvědčila také delegace LOM PRAHA s.p. v čele s ředitelem státního podniku Jiřím Protivou.

Text: Pavel Lang

Foto: autor a Jitka Šuláková