LOM PRAHA reprezentoval Českou republiku na mezinárodním veletrhu obranné techniky IQDEX 2022

Prezentace odborného portfolia LOM PRAHA s.p., pracovní jednání o možnostech spolupráce při opravách i údržbě vrtulníků řady Mi, nabídka výcviku leteckého a technického personálu – to byl cíl delegace státního podniku na mezinárodním veletrhu obranné techniky The Iraq Defense Exhibition (IQDEX) v Bagdádu.   

Na IQDEX 2022 se měli možnost prezentovat české zbrojovky v rámci společného stánku pod záštitou velvyslanectví České republiky v Iráku ve spolupráci s českým Ministerstvem obrany a Agenturou pro mezivládní obrannou spolupráci (AMOS) v rámci projektu na podporu ekonomické diplomacie (PROPED).

Na mezinárodní výstavě obranného průmyslu IQDEX se firmy z celého světa snaží zaujmout irácké Ministerstvo obrany, Ministerstvo vnitra, různé armádní složky a další vládní instituce zodpovědné za akvizici vojenského vybavení a obranu země, která v roce 2020 vydala 4 % HDP (necelých 7 miliard USD) na obranu. Letos se například veletrhu zúčastnily firmy z Francie, Itálie, Bulharska, Ukrajiny, Turecka, Pákistánu, Spojených arabských emirátů, Íránu nebo Číny.

Profesní know-how České republiky se promítlo do národní expozice reprezentující české firmy doposud aktivní v Iráku, ale také firmy snažící se na iráckém trhu prorazit. Prezentace se zúčastnili zástupci Aero Vodochody, AIR-Tech, Omnipol, STV Group, Tatra Defence Industrial, VOP CZ, agentury AMOS působící pod Ministerstvem obrany České republiky a LOM PRAHA.

Text: Vojtěch Jirásek a Pavel Lang

Foto: archiv LOM PRAHA s.p.