LOM PRAHA se zapojí do vzpomínkových akcí ke Dni válečných veteránů

Za pár dní uctíme památku padlých, kteří obětovali svůj život za naši svobodu a bezpečnost. U příležitosti Dne válečných veteránů se uskuteční řada vzpomínkových akcí. Do některých se zapojí také státní podnik Ministerstva obrany LOM PRAHA.

LOM PRAHA například podpoří již tradiční Den válečných veteránů na náměstí Míru městské části Prahy 2, kde se bude moci veřejnost setkat s válečnými veterány, dozvědět se něco o českých zahraničních misích, seznámit se s moderní i historickou technikou Armády České republiky a vojenského zdravotnictví nebo vzdát hold tradiční modlitbou za padlé.

LOM PRAHA se bude prezentovat několika technickými zajímavostmi. Uveďme palubní desku z vojenského dopravního vrtulníku (v kódu NATO „Hip“), dále motor M-337 AK s vrtulí (původním označením Walter M-337), což je československý vzduchem chlazený šestiválcový řadový invertní letecký motor nebo vystřelovací sedačku VS1 do cvičného proudového letounu L-39 Albatros.

Další aktivitou LOM PRAHA je zapojení do každoroční sbírky, kterou u příležitosti Dne válečných veteránů pořádá ve dnech 24. října – 18. listopadu 2022 Vojenský fond solidarity. Vybraná částka od zaměstnanců státního podniku půjde na podporu našich vojáků a jejich rodin v tíživých životních situacích nebo pro nezaopatřené děti vojáků, kteří zahynuli při plnění služebních povinností doma i v zahraničí. Za LOM PRAHA sbírku symbolicky zahájil ředitel státního podniku Jiří Protiva.

Autor: Jitka Šuláková

Ilustrační foto: VHÚ, MO ČR a archiv LOM PRAHA s.p.