LOM přiletí na slet československých letadel s C-11

LOM PRAHA s. p., jako jeden z hlavních partnerů sletu československých letadel, obohatí tuto prestižní akci novinkou. Bude to premiérová účast historického cvičného letounu Let C-11, též známého pod označením Jak-11. Stroj, který státní podnik provozuje na základě dohody s Vojenským historickým ústavem, bude pilotovat zástupce ředitele CLV pro letecký výcvik Ing. Tomáš Bruštík. Letová ukázka „céjedenáctky“ tak tematicky připomene poválečné doby našich vojenských pilotů, kteří později přecházeli na výkonnější proudové stroje.

Historie letounu Jak-11, dvoumístného jednomotorového dolnoplošníku poháněného hvězdicovým motorem AŠ-21, se datuje od roku 1945. V roce 1953 byla v Letu Kunovice zahájena jeho licenční výroba, a to pod označením Let C-11 (C jako cvičný). „Céjedenáctka“ byla používána pro výcvik pilotů stíhacích letadel, dále pro nácvik střelby, fotoprůzkum a bombardování.

LOM PRAHA nově provozuje další historický stroj z expozičních sbírek VHÚ, a to dvoumístný cvičný letoun Zlín Z-381 „Basa“.

O sletu československých letadel, který se uskuteční 3. až 5. září 2021 ve Vyškově, vás budeme podrobněji informovat v médiích LOM PRAHA s.p.

Text: Pavel Lang

Foto: Jan Čadil a galerie sletů čs. letadel