LOM vycvičil další afgánské piloty

Za přítomnosti náměstka pověřeného řízením sekce obranné politiky a strategie Radomíra Jahody byl v úterý 28. 01. 2020 slavnostně ukončen výcvik 15 pilotů afghánských vzdušných sil. Program zajišťují společnosti LOM Praha Trade a Raytheon a od roku 2015 jím prošly už více než dvě stovky studentů.

Ceremoniál se konal tradičně v prostorách Centra leteckého výcviku stáního podniku LOM Praha v Pardubicích, kde hosty přivítal velvyslanec Afghánské islámské republiky Shahzad Gul Aryobee a v proslovu ocenil úspěšnou spolupráci. Přítomni byli také zástupce Velvyslanectví USA major M. D. Morris, velitel Vzdušných sil AČR generálmajor Petr Hromek a další.

„Jedná se již o sedmou skupinu pilotů. Od počátku kooperace v roce 2015 již prošlo výcvikem více než 200 studentů,“ uvádí člen představenstva LOM Praha Trade Zbyněk Šmerda.

Dvanáctiměsíční základní program zahrnuje jazykovou průpravu, teorii, výcvik na simulátorech a pilotování. Konkrétně tato skupina trénovala na letounu Cessna 208 Caravan. Druhým typem je výcvik na vrtulníku Enstrom 480B.

V současnosti probíhá výcvik další skupiny studentů, v níž jsou také dvě studentky. První dvě ženy úspěšně ukončily kurz v roce 2018.