Ministerstvo obrany a LOM PRAHA podepsaly smlouvu o podpoře simulovaného leteckého výcviku na trenažéru AH-1Z

Zabezpečit technickou podporu simulovaného leteckého výcviku s využitím zařízení FTD (Flight Training Device) a systému CBT (Computer Based Training) a zabezpečit poskytování doprovodných služeb simulačního centra (servisní podpora, učebny, kanceláře, zázemí pro letce a instruktory) na letovém výcvikovém zařízení AH-1Z Viper v letech 2023 až 2032, to jsou klíčové body Smlouvy o podpoře simulovaného leteckého výcviku na trenažéru AH-1Z, kterou 26. října 2021 podepsali představitelé Ministerstva obrany České republiky a státního podniku LOM PRAHA.

Smlouva zajistí nepřetržitý praktický a teoretický výcvik jak leteckého, tak pozemního personálu Vzdušných sil Armády České republiky na nový typ vrtulníku AH-1Z Viper a usnadní efektivní zavedení stroje do výzbroje a užívání v armádě. LOM PRAHA má v této oblasti již dlouhodobé zkušenosti, jelikož realizoval obdobné „simulační“ služby na podporu a zajištění leteckého výcviku na některých provozovaných typech letounů VzS AČR. Sofistikovaným know-how disponuje v taktickém simulačním centru Centra leteckého výcviku Pardubice nebo v dceřiné společnosti VR Group, a.s.

Ohledně trenažéru AH-1Z je třeba říci ještě dvě informace. Budova se bude nacházet v areálu 22. základny vrtulníkového letectva Sedlec, Vícenice u Náměště nad Oslavou a dále, že prostřednictvím písemného dodatku lze výše uvedenou smlouvu rozšířit také o poskytování technické podpory simulovaného leteckého výcviku na vrtulník UH-1Y Venom.

Text: Pavel Lang

Foto: autor, Jan Vachek a archiv LOM PRAHA s.p.