Na zahájení 54. sezóny Leteckého muzea Kbely byl LOM PRAHA hodně vidět

Poslední dubnovou sobotu se uskutečnilo slavnostní zahájení 54. sezóny Leteckého muzea Kbely a státní podnik LOM PRAHA byl samozřejmě u toho.

„Máme mnoho nových exponátů i díky státnímu podniku LOM PRAHA. Nově se nám od nich včera vrátil polský vrtulník WSK SM-2 v barevném provedení, který létal u společnosti Slov Air. A nedávno se nám podařilo umístit do expozice v hangáru cvičných letadel také letoun Aero L-29 Delfín ve speciální experimentální kamufláži, který byl rovněž renovován v LOMu. Pro oba tyto exponáty je to v novém kabátě úplná premiéra. Máme skvělou spolupráci s LOM PRAHA a budeme v ní i nadále pokračovat dalšími renovacemi historických unikátů,“ říká Miroslav Khol, vedoucí Leteckého muzea Vojenského historického ústavu (VHÚ).

Tyto dvě novinky v expozici jak vrtulník SM-2, tak i letoun Aero L-29 Delfín byly renovovány v závodu letadel (ZLD) státního podniku LOM PRAHA vyhlášeným renovátorským týmem v čele s Lukášem Syrovým. 

Letecké muzeum Kbely se nachází v areálu vojenského letiště Praha-Kbely a početností a kvalitou sbírek patří k největším leteckým muzeím v Evropě. V současnosti má ve sbírkách 275 letadel, z nichž téměř sto je vystaveno v krytých halách, 25 v nekrytých expozičních prostorech, 155 je uloženo v depozitářích a 10 letuschopných je provozováno. Řada letounů patří ke světovým unikátům. Součástí Leteckého muzea Kbely je i expozice umístěná v hangárech Staré Aerovky v Letňanech. 

Více informací ze zahájení sezóny Leteckého muzea Kbely naleznete v odkazu níže:

Letecké muzeum Kbely bylo otevřeno do nové sezóny 2022

Text: Jitka Šuláková

Foto: Jitka Šuláková a Václav Jukl