Očekávaný vývoj leteckého a obranného průmyslu v ČR a ve světě

Pod tímto názvem se uskutečnil třetí ročník odborné konference, na níž si představitelé leteckého a obranného průmyslu vyměnili osobní i profesní zkušenosti o aktuálních trendech, o zavádění inovací nebo nových technologiích ve svých odvětvích.

Na úvod jednání vystoupil náměstek pro řízení sekce majetkové Ministerstva obrany ČR Filip Říha, který auditorium informoval o rozvoji obranného a leteckého průmyslu z pohledu resortu i dvou státních podniků – LOM PRAHA a VTÚ. Ve svém vystoupení se mj. zaměřil na perspektivy vývoje v rámci Ministerstva obrany ČR, konkrétně na novelu zákona o zadávání veřejných zakázek, dále na strategické projekty, urgentní nákupy a personální zabezpečení.  

V případě LOM PRAHA byly ze strany náměstka MO zmíněny dílčí tematické okruhy, například národní cesta s alianční podporou, dále údržba nových typů vrtulníků AH-1Z a UH-1Y nebo modernizace letecké techniky v pardubickém Centru leteckého výcviku.

Mezi hlavními řečníky konference byl také ředitel státního podniku LOM PRAHA Jiří Protiva „S ohledem na probíhající konflikt mezi Ukrajinou a Ruskou federací, vzájemná sankční opatření mezi RF a EU a souvisejícím přerušením dodávek náhradních dílů a agregátů i technické podpory vrtulníků řady Mi, zpracoval státní podnik LOM PRAHA postup k udržení jejich provozuschopnosti,“ řekl J. Protiva a upřesnil, že plán obsahuje komplexní soubor legislativních a technických opatření k udržení provozuschopnosti strojů Mi Vzdušných sil AČR i Centra leteckého výcviku, které jsou využívány k výcviku s výhledem do roku 2030. Dále se zmínil o aktuální situaci výstavby simulačního centra pro platformu H-1, včetně technického podílu dceřiné společnosti VR Group a progresivním rozvoji aktivit na letišti Přerov, jehož provozovatelem je LOM PRAHA s.p.

Autor: Pavel Lang