Podzemní kryt číslo 1100175

V šedesátých letech minulého století byly ve státním podniku LOM PRAHA s.p. vybudovány celkem tři kryty Civilní obrany. Po roce 1989 však došlo v tuzemsku nejen k jejich masivnímu rušení, ale mnohé z nich byly předávány do soukromých rukou a využívány k jiným účelům. 

Jeden úkryt, který má sloužit k ochraně obyvatelstva v případě válečného konfliktu nebo vojenského ohrožení obyvatelstva, se ve státním podniku zprovoznil v roce 1969. Takzvaně „odtajněný“ byl v roce 1995.

Od této doby je na seznamu ostatních krytů CO, který eviduje HZS ČR a LOM PRAHA s.p. Celý kryt má rozlohu 305 m2  a je určen maximálně pro 30 osob. V jeho útrobách se nachází zásobníky na pitnou i užitkovou vodu, funkční vzduchotechnika z roku 1983 a samostatná místnost s trezorovými dveřmi určená k uskladnění zbraní. Státní podnik u tohoto krytu musí zajišťovat pravidelné prohlídky a revize souvisejících technologií.

Každý z krytů, který je součástí plošné ochrany civilního obyvatelstva, musí mít kompletní stavební a technickou dokumentaci a provozovatel krytu zodpovídá za jeho připravenost na mimořádnou událost. V LOM PRAHA s.p. zodpovídá za údržbu krytů pro ochranu civilního obyvatelstva útvar bezpečnosti a krizového řízení.

Z podkladů Patrika Tomana připravila: Jitka Šuláková