Pracovní jednání tří prezidentů v LOM PRAHA

Náhoda tomu chtěla, že se ve státním podniku LOM PRAHA během čtyřiadvaceti hodin postupně uskutečnily pracovní schůzky tří prezidentů: policejního prezidenta generálmajora Jana Švejdara, prezidenta Aeroklubu České republiky Vlastimila Dvořáka a prezidenta Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu České republiky Jiřího Hynka. Tím však dílčí nahodilost končí, protože samotná realita byla o škále různých odborných témat a možností spolupráce s PČR, AeČR a AOBP.

Dílčí náměty diskusí? S policejním prezidentem například o nasazení letecké techniky, o simulačních technologiích nebo výcvikových možnostech LOMu. Při této příležitosti předal genmjr. J. Švejdar řediteli CLV J. Špačkovi Medaili policejního prezidenta III. stupně za spolupráci s PČR při zajišťování technické pomoci při vykládání a distribuci ochranných prostředků v době pandemie SARS-COV-2.

Prezentace možností podniku v podpoře životního cyklu leteckých pístových motorů bylo prioritním tématem v jednání s prezidentem Aeroklubu ČR, který sdružuje tuzemské aerokluby a zájemce o sportovní létání.

Prezídium AOBP bylo informováno o jak o schopnostech a vizích podniku, tak o modernizaci a rozvoji platforem, nevyjímaje podíl LOM PRAHA při přechodu Armády ČR na západní vrtulníkovou platformu. V jednání byly vzpomenuty také činnosti tzv. nevojenské sféry, kam patří například elektrochemické a chemické povrchové úpravy kovových materiálů, výroba těsnění, nedestruktivní testování materiálu, vyvažování rotačních dílů nebo služby 3D skeneru.

Text: Pavel Lang

Foto: autor a Jitka Šuláková