Přerovské letiště začíná postupně ožívat

Je zřejmé, že letiště Přerov-Bochoř, jehož provozovatelem je státní podnik Ministerstva obrany LOM PRAHA, začíná pomalu ožívat. Ještě před nedávnem tomu tak nebylo. Ztrátovost v řádech milionů korun, roční výnosy z nájmů, pronájmů a dalších souvisejících služeb ani nepokrývaly náklady na zabezpečení provozu LKPO. Aktivní kroky ze strany zakladatele i nového vedení státního podniku však vedou k pozitivním změnám.

Jedním z progresivních impulsů bylo rozhodnutí resortu obrany, resp. náčelníka GŠ AČR o přesunu 533. praporu bezpilotních systémů z Prostějova do Přerova. V této souvislosti se zvažuje také využití přerovského letiště jako polygonu pro testování a ověřování letových schopností UAV. Další aktivity mohou souviset s využitím jak pro potřeby výcviku Armády ČR, tak Centra leteckého výcviku státního podniku LOM PRAHA. Aktuálně nelze nevzpomenout také dočasné skladování vozidel Škoda Auto. 

První říjnový den 2013 Armáda ČR prohlásila letiště Přerov-Bochoř za nepotřebné a rozhodnutím ministra obrany bylo převedeno pod státní podnik Ministerstva obrany LOM PRAHA. Přerov získal statut civilního vnitrostátního veřejného a mezinárodního neveřejného letiště. V současné době je v areálu 33 nájemců, nemalá část z oboru letectví. 

V úterý 26. července 2022 navštívili letiště Přerov – Bochoř náměstek pro řízení sekce majetkové Ministerstva obrany Filip Říha a ředitel LOM PRAHA s.p. Jiří Protiva, aby se seznámili s aktuální situací v provozu letiště a infrastrukturou a dále aby projednali nadcházející aktivity souvisejí s budoucností přerovského letiště.

Text: Pavel Lang

Foto: autor a Jan Vachek