Příspěvek k poznání vojenské historie

Osm tipů redaktora Olomouckého deníku Michala Krestýna, kde si můžete v České republice prozkoumat letadla, tanky, tvrze či opevnění se setkalo s pozitivním ohlasem také v LOM PRAHA s.p. V ceněném muzejnickém seskupení je společně s Vojenským technickým muzeem Lešany, Vojenským muzeem Králíky, tvrzí Hanička, Army Muzeem Zdice, tvrzí Stachelberg, Muzeem na demarkační linii Rokycany, Army Parkem Ořechov i Letecké muzeum Kunovice.

A právě s posledně jmenovanou skvělou partou nadšenců, kterou spojuje vztah k technické historii a k letadlům zvlášť, pojí státní podnik Ministerstva obrany úzká spolupráce. V ní mají minoritní podíl vzájemné dohody a smlouvy, avšak majoritní částí jsou reálné kroky.

Uvádíme dva počiny jako příklad součinnosti mezi LOM PRAHA a kunovickým leteckým muzeem. Předání výstupní trysky M13 proudového motoru R-13 z nadzvukového stíhacího letounu MiG-21MF (kód NATO Fishbed-J) trup. č. 5612 neboli tzv. Šedivky a dále výpůjčka nadzvukového stíhacího letounu s měnitelnou geometrií křídel MiG-23MF (kód NATO Flogger B) trup. č. 7184.

 

Více informací o osmi místech vojenské historie si můžete přečíst v odkazu níže:

 https://olomoucky.denik.cz/hobby/prehledne-kde-muzete-prozkoumat-letadla-tanky-tvrze-a-opevneni-21220629.html

Autor: Pavel Lang