Renovace vrtulníku jediného svého druhu v Česku

Další unikátní exponát z muzejních sbírek kbelského leteckého muzea Vojenského historického ústavu čeká náročná oprava. Renovaci vrtulníku SM-2 OK-RUV provedou zaměstnanci závodu letadel státního podniku LOM PRAHA.

Vrtulník SM-2 byl vyráběn v letech 1960-1962 v PZL Swidnik. Jedná se o vrtulník, který konstrukčně vychází z Mi-1. Celkové bylo vyrobeno 86 vrtulníků SM-2, osmdesát bylo provozováno v Polsku, pět jich bylo exportováno do Rumunska a jeden stroj byl zakoupen pro tehdejší Letecký oddíl Ministerstva vnitra ČSSR, ke kterému byl přelétnut z výrobního závodu 24. prosince 1962. U letky ministerstva vnitra sloužil pod registrační značkou OK-BYK do roku 1970, kdy byl převeden do civilní slovenské letecké společnosti Slov-Air, přičemž registrace byla změněna na registraci OK-RUV.

Tento jediný tuzemský stroj SM-2 byl používán ke kontrolám stavu vedení vysokého napětí a ropovodů. Sloužil také filmařům a televizi. Během výzkumů televize byl SM-2 OK-RUV vybaven speciálními přístroji a teleskopickými anténami směřujícími dolů. Rovněž prováděl měření a testy v oblasti analýzy frekvencí signálů.

Provoz vrtulníku SM-2 OK-RUV skončil v roce 1975 a následně byl předán do sbírek Leteckého muzea Kbely.

Text: Pavel Lang

Foto: Lukáš Syrový, Jitka Šuláková