Simulované vyzvednutí sestřeleného pilota za hranicí FLOT (Forward Line of Own Troops) na produktovém videu

Dceřiná společnost LOM PRAHA s.p. VR Group natočila produktové video v jednom ze špičkových pracovišť státního podniku a my byli přitom. Důvod? Taktické simulační centrum (TSC) pardubického Centra leteckého výcviku (CLV) je pro VR Group perspektivní instituce, na níž může demonstrovat svoje výcvikové a technologické schopnosti coby dodavatele komplexních řešení pro ozbrojené a bezpečnostní složky jak v tuzemsku, tak u zahraničních zákazníků. 

Za taktické simulační centrum vedl natáčení, brífink, misi a debrífink s posluchači Univerzity obrany Brno Jiří Pospíšil. Pro produktové video byla navržena jednoduchá mise, do které, mimo CGF entit (computer generated forces – počítačově řízené entity), které letí autonomně po plánované trati nebo jsou ovládány instruktorem TSC, byli posluchači UO zakomponováni v pilotovatelných kokpitech, kde plnili let po trati a simulaci bojové činnosti v rozsahu, v jakém byli zaškoleni.

Cílem mise bylo vyzvednutí sestřeleného pilota za hranicí FLOT (Forward Line of Own Troops) a jejich úkolem byly doprovod a ochrana vrtulníku během simulovaného vyzvednutí pilota po sestřelu za hranicí FLOT tj. za hranicemi „vlastního nebo ovládaného“ území. Pilotovaným letounem byl podzvukový bitevník L-159 ALCA s kombinovanou výzbrojí jak proti vzdušným cílům, tak pro potlačení nepřátelských jednotek na zemi (kanon, A-A - AIM – 9 Sidewinder, A-G -  LGB (Laser Guided Bomb).

V misi bylo začleněno i několik civilních letounů, které simulovaly buď standardní lety, nebo lety, které vstoupily bez povolení do prostorů bojové činnosti a bylo potřeba je identifikovat.

Premiéra produktového videa se uskuteční na nejvýznamnějším veletrhu obranného, leteckého a bezpečnostního průmyslu na Balkáně – Black Sea Defense & Aerospace (BSDA) ve dnech 18. až 20. května 2022 v Bukurešti. 

Text: Pavel Lang

Foto: Martin Slabý