Specialisté LOM PRAHA absolvují ve Spojených státech instruktáž na technickou údržbu vrtulníků H-1

Pohonnou jednotkou bitevního vrtulníku AH-1Z Viper i víceúčelového vrtulníku UH-1Y Venom je dvojice turbohřídelových motorů T700-GE-401C. Tato hybná síla je nyní středem pozornosti skupiny techniků státního podniku LOM PRAHA, kteří zahájili odbornou přípravu ve společnosti General Electric nedaleko Cincinnati ve státě Ohio. Následně budou pokračovat výcvikem na draku a avionice vrtulníků ve společnosti Bell Helicopter v texaském Amarillu. Obě školení jsou součástí programu průmyslové spolupráce týkající se vrtulníků H-1, který byl vytvořen s cílem pomoci České republice při podpoře nadcházejících dodávek těchto strojů.

Obsahem těchto kurzů, které mají jak akademický, tak praktický obsah, je údržba pohonných jednotek, dále základní informace o obsluze motorů a systémů motorů ATA 104 Level III, cvičení identifikace součástí, laboratorní cvičení demontáže a instalace modulů, laboratorní cvičení odstranění, kontroly a provádění příprav motorů a systémů k letu, laboratorní cvičení inspekce rozsahu poškození, jakož i detekce závad motoru a odstraňování problémů. U výrobce vrtulníků se pak technici seznámí se základními metodami drakové i avionické údržby a oprav používaných na vrtulnících H-1.

Instruktáž specialistů z LOM PRAHA s.p. v USA bude probíhat do června 2023 tak, aby disponovali všemi potřebnými znalostmi a byli profesně připraveni na technickou údržbu a opravy vyšší úrovně strojů vrtulníkové platformy H-1.

Níže naleznete také odkaz reportáž ČT1 o tomto školení našich techniků (od 2 minuty):

Školení na údržbu nových vrtulníků

Autor: Pavel Lang

Ilustrační foto: archiv LOM PRAHA, GE Aviation a Bell