Spolupráce LOM PRAHA a kunovického Leteckého muzea má jenom samá pozitiva

Jsme v polovině léta a školních prázdnin, které patří zejména dětem. Letecké muzeum v Kunovicích má dětem i dospělým hodně co nabídnout a stopy státního podniku LOM PRAHA zde najdete na každém kroku.

Malí návštěvníci se mohou těšit na novou Edukativní interaktivní zónu, jejichž součástí je i vrtulník OK-LOM v kamufláži Centra leteckého výcviku státního podniku LOM PRAHA s typickým žlutým značením, které zvýrazňuje přední trupovou část, konec trupového nosníku a konce listů nosného rotoru. Konce listů vyrovnávacího rotoru jsou pak ještě opatřeny bílými a červenými pruhy.

Kunovické letecké muzeum také pravidelně připravuje pro děti tzv. Kunovice Air Race, ve kterém se malí piloti po vzoru slavných leteckých závodů vydávají na náročnou trať mezi kužely za pomoci malých šlapacích letadýlek. Před samotným závoděním musí děti absolvovat povinné zaškolení a zkušební let pod dozorem zkušených instruktorů, po kterém získají dokonce vlastní pilotní průkaz se zapsaným typem letadla, na kterém výcvik absolvovaly. Pak už přijde čas na samotné závodění, kde je úkolem prokličkovat mezi překážkami v co nejkratším čase.

Mezi Leteckým muzeem Kunovice a LOM PRAHA s.p. je dlouhodobá a vynikající spolupráce. Příklad? Stíhací nadzvukový letoun MiG-21 verze MF tzv. „šedivka“, který byl v letech 2020–2021 muzeem kompletně zrestaurován a LOM PRAHA k této obnově přispěl výstupní tryskou M13 patřící k leteckému motoru R-13 neboli srdci MiGu-21 MF.

Dále v muzeu naleznete proudový stíhací letoun s měnitelnou geometrií křídel MiG-23 MF s trupovým číslem 7184, který byl kunovickým leteckým nadšencům svěřen do péče a stal se tak součástí jejich expozice migů. „Třiadvacítka“ opustila areál státního podniku LOM PRAHA po 27 letech od jejího posledního letu, po 25 letech od okamžiku, kdy byla prodána tehdejším Leteckým Opravnám Malešice a po 19 letech, kdy byla převezena a instalována v malešickém areálu. Stroj MiG-23 MF je prvním letounem v kunovickém muzeu, který patří do takzvané třetí generace stíhacích letounů, a zároveň také prvním s měnitelnou geometrií křídla. V současné době je letoun po důkladné očistě. Byly na něm obnoveny všechny výsostné znaky a byly provedeny drobné opravy.  

Dosavadní spolupráce obou institucí tímto samozřejmě nekončí. V rámci dlouhodobé kooperace pracuje státní podnik LOM PRAHA a Letecké muzeum v Kunovicích na dalším novém projektu, a to restaurování jejich vrtulníku Mil Mi-4 A s výrobním číslem 1874 z roku 1959. Stejný vrtulník státní podnik renovoval před několika lety pro kbelské Letecké muzeum VHÚ. Jsme přesvědčeni, že i tento další společný projekt Leteckého muzea Kunovice a LOM PRAHA s.p. se bude malým i velkým návštěvníkům líbit.

Text: Jitka Šuláková

Foto: Jitka Šuláková a archiv Leteckého muzea v Kunovicích