V LOM PRAHA prodlužují technický život vrtulníkových motorů

Demontáž, defektoskopie, odborné posouzení technického stavu dílů a potřebného rozsahu oprav, renovace a opravy agregátů a systémů, jejich kompletace, včetně testování, zpětná montáž a přezkoušení parametrů v celém rozsahu provozních režimů – to je, obecně řečeno, postup generální opravy turbohřídelových motorů TV3-117 z vrtulníků Mi-17, Mi-171 a Mi-24/35, které provádí LOM PRAHA s.p. Tato kompletní služba se týká i různých modifikací těchto motorů, například verzí MT/ VM nebo V/VMA.

Opravy motorů TV3-117 jsou v závodu letadel státního podniku LOM PRAHA prováděny dle originální dokumentace konstrukční kanceláře Klimov patřičnými certifikáty a bulletiny, a tudíž mají jasně daný řád. Do procesu však vstupují i další skutečnosti, a to je stále „stárnoucí“ technika, termíny dodávek náhradních dílů nebo nálezy tzv. skrytých závad. Každá generální oprava na vrtulníku je proto jedinečnou záležitostí.

Testování motorů po generálních opravách se provádí na moderních zkušebních zařízeních s automatickým počítačovým sběrem dat a sofistikovaným vyhodnocováním měřených parametrů. K tomu se přidává profesní know-how tamních specialistů umocněné dlouholetými zkušenostmi z oprav, což sebou nese cílenou a efektivní opravárenskou činnost. Důležitou indicií je, že nadpoloviční většina leteckých mechaniků nastoupila do LOM PRAHA s praxí z leteckých základen vzdušných sil Armády ČR, a tudíž i s požadovanou kvalifikací.

Text: Pavel Lang

Foto: Jitka Šuláková