V managementu LOM PRAHA je reprezentantka Česka

V managementu LOM PRAHA je reprezentantka Česka

Již sedmým rokem pracuje ve státním podniku LOM PRAHA, z toho poslední dva roky jako vedoucí řízení modernizačních programů a zástupkyně ředitele pro zahraniční projekty Závodu modernizací a modifikací. Její pracovní život se tedy neustále točí kolem vrtulníků, letadel a létání... Této sympatické ženě je to ale stále nějak málo. Na zemi moc zůstávat nechce. O tom vás přesvědčí hned první větou.

 O kom je řeč? O Markétě Charouzkové. České reprezentantce v balónovém létání.

„Každý se mě ptá, jak jsem se k balónovému létání dostala. Přitom u mě to bylo velice jednoduché. Bydlela jsem v Telči, kde se na přelomu tisíciletí konala jedna z největších balónových akcí v České republice,“ vysvětluje Markéta.

Právě na start horkovzdušných balónů se šla vždy Markéta podívat. Tím začala její vášeň, její koníček, její láska pro balónové létání. „Když jsme jednou pronásledovali jeden z balónů až na místo přistání, pilot nás nechal nahlédnout dovnitř koše. To mi učarovalo. O dva roky později se mi poprvé naskytla příležitost letět v balónu jako pasažér,“ vzpomíná na první přímý kontakt s balónovým létáním Markéta Charouzková.

Balóny Markétu ihned nadchly. „Tenkrát jsem vyslovila přání, že bych se jednou chtěla jako člen posádky zúčastnit závodů mistrovství světa. To mi bylo tak dvanáct. Když mi bylo devatenáct složila jsem po absolvování dvouletého výcviku pilotní zkoušky a o deset let později od vyslovení onoho přání jsem se skutečně ocitla na mistrovství světa, nikoliv však jako člen posádky, ale jako závodní pilotka,“ popisuje svoji účast na historicky prvním ženském světovém šampionátu, tentokrát v klidu a na zemi u kávy pilotka balónu Markéta Charouzková.

 A jaký byl její nejdelší a nejtěžší let?

„V rámci nominace na mistrovství světa žen bylo třeba splnit nastavené kvalifikační podmínky, tedy let, v jehož průběhu jsem musela splnit tři disciplíny. A to byl let na vzdálenost minimálně sto kilometrů s délkou trvání nejméně tři hodiny, to vše bez mezipřistání, a navíc během letu vystoupat do výšky aspoň 3 000 metrů nad mořem, Startovali jsme tenkrát z okolí Lednicko-valtického areálu a přistáli u České Třebové,“ vybavuje si detailně náročnou zkoušku, kterou ovšem se zkušenou posádkou v zádech a kompletně zapůjčenou technikou, která je na tak náročný let nezbytná, bravurně zvládla.

Už skromně ale zamlčuje své vynikající výsledky: na mistrovství světa žen vybojovala se svou kopilotkou jedenácté místo a na mistrovství Evropy žen skončily dokonce v první desítce.

Sympatické na Markétě je, že kromě práce v české firmě LOM PRAHA propaguje při svých letech i další tuzemskou značku – balóny od firmy Kubíček. „Je to výrobce balónů, který dlouhodobě patří mezi absolutní světovou špičku z hlediska množství vyrobených balónů i z hlediska jejich životnosti, výkonnosti a spolehlivosti. Vážím si práce těchto lidí a podpory, kterou mi pravidelně, nejen při závodním létání, výrobce balónů poskytuje. Naše firmy toho přitom mají více společného, než by se mohlo zdát. Stejně, jako my v LOMu, i oni v továrně v Brně létají, opravují, vyrábí, vyvíjí, modernizují, testují a certifikují své letecké produkty. A tím jsou na světovém trhu, ve svém oboru, také unikátní,“ uzavírá příjemné setkání reprezentantka Česka v balónovém létání.

Text: Jitka Šuláková

Foto: archiv Markéty Charouzkové