Výbor pro obranu byl informován o opatřeních ke stabilitě a ekonomické prosperitě podniku

V opravárenské hale č. 2 státního podniku LOM PRAHA se ve středu 21. července uskutečnilo výjezdní zasedání sněmovního výboru pro obranu. V jeho průběhu informoval ředitel Jiří Protiva členy Výboru pro obranu Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky o přijatých opatřeních ke stabilitě a ekonomické prosperitě státního podniku. Další část prezentace byla zaměřena na klíčové schopnosti LOM PRAHA, a to opravy letecké techniky, výcvik pilotů a pozemního personálu, modernizaci a modifikaci nebo simulační technologie. Nebyly opomenuty také schopnosti podniku v oblastech vojenského a tzv. nevojenského portfolia, nevyjímaje elektrochemické a chemické povrchové úpravy kovových materiálů, dále nedestruktivní testování materiálu či vyvažování rotačních dílů. Zásadním bodem byly aktuální informace o přechodu LOM PRAHA na západní platformu H1 při podpoře simulovaného výcviku a životního cyklu vrtulníků UH-1Y a AH-1Y Vzdušných sil Armády ČR.  

Další část odpoledního programu cílila na praktické ukázky opravárenské činnosti vrtulníků Mi-171Š a Mi-24/35 a popis jeho dílčích fází, počínaje výměnami agregátů, konče generálními opravami. V prezentaci portfolia nebylo opomenuto ani restaurování historických letounů čs. letectva pro kbelské muzeum Vojenského historického ústavu.

„Výbor pro obranu již zaznamenal restart státního podniku LOM PRAHA. Opatření přijatá novým vedením v čele s ředitelem Jiřím Protivou se již začala kladně promítat do aktuálního hospodářského výsledku a nových obchodních příležitostí. Rádi jsme slyšeli o posunu v jednání s AERO Vodochody ohledně prodloužení provozní doby cvičných proudových letounů L-39C a postupného zavádění L-39NG do výcvikového systému pilotů v Centru leteckého výcviku. Obdobně kladná byla i informace o aktivním přístupu LOM PRAHA při přezbrojení na vrtulníky Venom a Viper. Rovněž jsme zevrubně diskutovali o dalších klíčových projektech ve prospěch české armády. LOM PRAHA má veliký potenciál a my jeho unikátní schopnosti budeme podporovat,“ říká předsedkyně Výboru pro obranu Jana Černochová.  

Text: Pavel Lang

Foto: Jitka Šuláková