Výcviková mise nigerijských pilotů v LOM PRAHA byla zdárně dokončena

Po více než roce skončila mise pilotů Nigerijské federativní republiky v České republice. V pátek 13. srpna 2021 se na ředitelství státního podniku LOM PRAHA uskutečnilo slavnostní vyřazení tří studentů a jedné studentky po ukončení výcviku v CLV Pardubice.

Začátek jejich profesní přípravy na proudovém podzvukovém cvičném letounu L-39 Albatros začal v červnu loňského roku, a to pozemní přípravou na učebnách pardubického Centra leteckého výcviku. Nigérijští piloti se nejprve seznámili se základními bezpečnostními a provozními pravidly letových akcí a poté absolvovali simulační výcvik s důrazem na nácvik kabinových postupů.

Po zvládnutí teoretické části nastal proces leteckého výcviku. Jeho kontinuitě a intenzitě však vystavila částečnou stopku mimořádná protiepidemická opatření. Bohužel Covid-19 nebyl jedinou překážkou. Další těžkosti přinesly nepříznivé meteorologické podmínky. Avšak ani výše uvedená negativa nezabránila splnění úkolu přípravy zahraničních pilotů v CLV, které je součástí LOM PRAHA s.p. Jedenáctý srpnový den absolvovali studenti z této západoafrické země poslední noční lety na „albíku“ a tím završili smluvní kontrakt sto padesáti výcvikových hodin na pilota.

„LOM PRAHA má zkušenosti nejen s výcvikem pilotů Armády ČR, ale i zahraničních letců. Jsem velmi rád že se i přes objektivní překážky podařilo dokončit výcvik pilotů z Nigérie, kteří úspěšně zvládli náročný výcvikový kurz a u nigerijských vzdušných sil budou nepochybně významnou posilou,“ říká ředitel státního podniku Jiří Protiva.  

Text: Pavel Lang

Foto: Petr Chiprianov