Výrazný podíl LOMu na prestižní letecké pouti

Do letošního ročníku Aviatické pouti se opět zapojí Centrum leteckého výcviku státního podniku LOM PRAHA s.p. Součinnost CLV s pořadateli této prestižní letecké akce, Sdružením AP, cílí jak na pozemní logistické zabezpečení, tak na letový program. Ten se uskuteční bez diváků a bude odvysílán v sobotu 29. května 2021 přímým přenosem na programu ČT24 České televize od 14 hodin.

„Sdružení Aviatické pouti si velice váží výrazného podílu Centra leteckého výcviku státního podniku LOM Praha na pořádání této tradiční evropské letecké show. CLV je již našim dlouhodobým účastníkem a my si ceníme jeho profesionální nasazení jak na zemi, tak ve vzduchu,“ říká generálmajor v.v. Ladislav Minařík, předseda Sdružení AP. 

Ve zhruba stominutové televizní podívané bude LOM PRAHA s.p. prezentován ukázkami svých letounů a vrtulníků s typickým žlutým značením. Bývalý bojový pilot Vzdušných sil AČR a mistr světa Red Bull Air Race 2018, dnes pilot-instruktor pardubického CLV Martin Šonka předvede poprvé na veřejnosti premiérovou vyšší techniku pilotáže na cvičném „zlínku“ Z-142C AF. Manévrovací schopnosti vrtulníku Enstrom 480B-G bude demonstrovat ředitel CLV Jaroslav Špaček a jeho zástupce pro letecký výcvik Tomáš Bruštík potěší fajnšmekry letecké historie display ukázkou cvičného Jak-11 (C-11) z muzejní expozice VHÚ Praha.

Na pardubickém letišti bude z provozované techniky LOM PRAHA k vidění také lehký víceúčelový vrtulník Mi-2 a proudový podzvukový cvičný letoun L-39C Albatros.

Mezi hosty sobotního televizního speciálu České televize bude i ředitel státního podniku LOM PRAHA s.p. Jiří Protiva.

Více informací o letecké show vám přineseme po skončení Aviatické pouti.

Text: Pavel Lang

Ilustrační foto: archiv CLV LOM PRAHA s.p. a Petr Kolman