Výroční kamufláž Mi-171Š

První březnový den odletěl z LOM PRAHA vrtulník Mi-171Š trupového čísla 9868 s ojedinělou kamufláží. Tento stroj prošel ve státním podniku druhou generální opravou.

V jejím průběhu byla na „stosedmdesátjedničce“ realizována i částečná modernizace vybavení, která zahrnovala instalaci stupaček ve vstupních dveřích vrtulníku, dále výměnu původního palubního jeřábu za nový nebo instalaci kolejnic pro standardizované uchycení nákladu v přepravní kabině. Po dokončení těchto prací byl na vrtulník v lakovně LOM PRAHA aplikován zcela nový výroční nástřik.

K 60. výročí prvního letu vrtulníku Mi-8 a k 55. výročí zavedení vrtulníků řady Mi-8 do výzbroje AČR, byl vrtulník Mi-171Š č. 9868 nalakován v kamuflážích, jak se postupem času na jednotlivých typech měnily.

Lakování vrtulníku bylo časově velmi náročné. Maskovaný povrch se skládá celkem z 12 odstínů a jednotlivé typy maskování jsou odděleny tzv. „loupající se barvou“. Při lakování bylo nutné, po dostatečném zaschnutí barvy, často měnit maskování nalakovaných částí trupu. Nejpracnější částí lakování bylo vytvoření iluze loupající se barvy, která odděluje jednotlivé plochy maskování. K lakování byla použita polyuretanová barva Akzo Nobel v matném provedení NVG. Spotřeba barvy byla cca 48 až 50 litrů. Od každého odstínu přibližně 4 až 4,5 litru barvy.

 Na kolik se vám výroční kamufláž Mi-171Š č. 9868 líbí, tak to už je na vás…

 

Text: Lukáš Syrový a Jiří Vrba

Foto: Lukáš Syrový, Petr Soukop a Pavel Lang