„Čím intenzivnější spolupráce, tím dřívější dosažení společného cíle,“ řekl po návštěvě vojenského přidělence USA ředitel LOM PRAHA Jiří Protiva

Náměstek pro řízení sekce obranné politiky a strategie Ministerstva obrany ČR Jan Havránek a vojenský přidělenec pro obranu a vzdušné síly na Velvyslanectví Spojených států amerických v ČR plukovník James Hackbarth uskutečnili dne 8. února 2022 pracovní jednání v LOM PRAHA s.p. Jejich návštěva cílila na aktuální informace o schopnostech podniku, o vojenském i nevojenském portfoliu, jakož i na přípravy „lomu“ k podpoře životního cyklu nových vrtulníků Venom a Viper a k implementaci simulačních technologií k výcviku personálu Vzdušných sil Armády ČR při přezbrojení na americké vrtulníky.

Po úvodním vystoupení ředitele LOM PRAHA Jiřího Protivy se ujal slova ředitel pro obchod a logistiku Martin Šusta, který přítomné informoval o odborných úkolech jednotlivých organizačních složek podniku. Poté následovala neformální diskuse k tematickým oblastem prezentace.

Následně přivítali náměstka ministryně obrany ČR i amerického vojenského přidělence s jejich doprovody v pražských závodech státního podniku. Hosté nejprve zhlédli reálnou činnost v malešickém závodu pohonných jednotek, a poté v závodu modernizací a modifikací i v závodu letadel ve Kbelích.

„Dnešní pracovní návštěva byla skvělá příležitost jak pro mě, tak pro mou kancelář a další osoby z americké ambasády dozvědět se více o státním podniku Ministerstva obrany LOM PRAHA a o tom, co děláte pro posílení obranyschopnosti České republiky a pro podporu profesionálů Armády ČR. Vaše odborné portfolio má široký rozsah a je velice zajímavé. Konstatuji, že naše vzájemná spolupráce, a to nejen při nadcházejícím přezbrojení Vzdušných sil AČR vrtulníky Venom a Viper, nabírá na intenzitě. Těším se další pokračování vzájemné spolupráce,“ řekl plukovník James Hackbarth.  

Text: Pavel Lang

Foto: Jitka Šuláková