Do České republiky dorazila další zásilka náhradních dílů pro servis nových amerických vrtulníků H-1

Ve čtvrtek 22. června v ranních hodinách přistál na Letišti Václava Havla v pražské Ruzyni velkokapacitní dopravní letoun Boeing B747F, který vzlétl z amerického Doveru.  Stroj dopravil další dodávku náhradních dílů a součástek pro servis amerických vrtulníků H-1, které ve výzbroji Armády České republiky nahradí dosavadní sovětské stroje Mi-24.

Americký letoun urazil 6.734 km a po osmi hodinách letu přistál na ruzyňském letišti. Na palubě velkokapacitního letounu se nacházelo celkem 20 nákladových palet s pěti tisíci součástkami o celkové váze kolem 30 tun. Obsahem je především spojovací materiál, jako například šrouby, kroužky, matice a další součástky, které budou sloužit pro servis, opravu a údržbu vrtulníků Venom a Viper.

„Dnešní dodávka materiálu jen dokazuje, že tento projekt se posouvá do další fáze a blíží se zároveň i samotný přílet vrtulníků Bell UH-1Y Venom a AH-1Z Viper. V této souvislosti je to pro náš státní podnik další významný krok v nadcházejících vyšších stupních oprav a údržby těchto strojů,“ říká ředitel LOM PRAHA Jiří Protiva.

K převozu z ruzyňského letiště na vojenskou leteckou základnu do Náměště nad Oslavou dojde v průběhu příštího týdne. Prostřednictvím LOM PRAHA probíhají aktuálně celní procedury, aby zboží mohlo být uvolněno do volného oběhu.

Text a foto: Jana Deckerová