Ojediněle zbarvené vrtulníky

Nedávný článek „Když rozloučení, tak v plné kráse“ o nástřiku tygří kamufláže bitevního vrtulníku Mi-24V/35 č. 3366 (Alien Tiger) v lakovně LOM PRAHA s.p. vyvolal velký zájem nejen u leteckých fajnšmekrů. K profesní cti státního podniku slouží, že nová kamufláž „Tygřího vetřelce“ nebyla zdaleka ojedinělým dílem zaměstnanců kbelského Závodu letadel.

Ve vašich mailech a komentářích nás žádáte o další příklady originálních barevných nástřiků vrtulníkové techniky náměšťské základny. Tady jsou ještě dva, ke kterým LOM PRAHA svým dílem přispěl…

V roce 2021 to byla „čtyřiadvacítka“ č. 3369, jejíž speciální „tygří“ zbarvení cílilo na 80. výročí založení 311. československé bombardovací perutě RAF. Na stroji jsou zobrazeny letouny Vickers Wellington a Consolidated B-24 Liberator, kterými byla jednotka vyzbrojena. 

O dva roky později byl na vrtulník Mi-171Š č. 9868 aplikován nový výroční nástřik související s 60. výročím prvního letu vrtulníku Mi-8 a k 55. výročí zavedení „emiček“ do výzbroje čs. vojenského letectva.

Všem zainteresovaným poděkování za výjimečnou podívanou…

 

Autor: Pavel Lang

Foto: Petr Soukop, Lukáš Syrový a archiv LOM PRAHA s.p.