Dětský vrtulník v barvách „lomáckého“ CLV

Za podpory Ministerstva kultury vybudovalo Letecké muzeum v Kunovicích edukativní interaktivní zónu pro malé návštěvníky. Součástí této zóny je i vrtulník OK-LOM v kamufláži Centra leteckého výcviku státního podniku LOM PRAHA. 

V této souvislosti vás informujeme, co vlastně značí žlutá barva na letadlech a vrtulnících LOM PRAHA s.p. Žluté značení na letounu zvýrazňuje konce křídel, špičku trupu a okrajové oblouky vodorovných a svislých ocasních ploch. U vrtulníků potom přední trupovou část, konec trupového nosníku a konce listů nosného rotoru. Konce listů vyrovnávacího rotoru jsou ještě k tomu opatřeny bílými a červenými pruhy. Použitá žlutá barva je odstínu RAL 1028 (ČSN 6400).

Zbarvení na strojích Centra leteckého výcviku řeší technický bulletin, který uvádí, že charakteristickým prvkem označení letadel pro výcvik pilotů ve výcvikovém zařízení je jejich zvýraznění žlutou barvou.

Jsme přesvědčeni, že se tento společný projekt Leteckého muzea Kunovice a LOM PRAHA s.p. bude malým i velkým návštěvníkům v nadcházející sezóně líbit.

Text: Pavel Lang, Jitka Šuláková

Foto: archiv Leteckého muzea Kunovice