Výjimečně ne vzduchem, ale po zemi

Do rodných Kunovic na Uherskohradišťsku se po více než 40 letech od svého prvního vzletu vrací dopravní letoun L-410 UVP-T s trupovým číslem 0731 (v letecké komunitě přezdívaný Máňa), který donedávna sloužil k výcviku vojenských pilotů v Centru leteckého výcviku státního podniku LOM PRAHA. Nyní jej čeká zasloužený odpočinek a obdiv široké veřejnosti. Nový exponát bude vystaven na venkovní ploše Leteckého muzea v Kunovicích, pobočky Slováckého aeroklubu Kunovice. Exteriér a část interiéru letounu bude návštěvníkům zpřístupněn.   

„Máme z tohoto letadla velkou radost. Čtyři sta desítky sice v muzeu už jsou, včetně prvního prototypu, ale všechno jsou to starší verze. Varianta UVP nám však dlouho chyběla. Stroj má zajímavou historii, a navíc jde o letadlo v salonní úpravě. Rozšíří tak naši ojedinělou kolekci čtyř VIP letadel,“ říká na adresu „Máni“ ředitel Leteckého muzea v Kunovicích Martin Hrabec.

Na pozemní cestu dlouhou 220 kilometrů se letoun vydal 7. března. Do Leteckého muzea v Kunovicích je zapůjčen na dobu osmi let. Výpůjčku stvrdili svými podpisy 15. února ředitel LOM PRAHA s.p. Jiří Protiva a ředitel kunovického muzea Martin Hrabec.

Stroj je neúplný a již není letuschopný. Většina agregátů a letadlových celků jsou dobově prošlé a vyžadovaly by provedení generální opravy a dílčích revizí.

O demontáž letounu v prostorách pardubického CLV se postarali kunovičtí muzejníci, z nichž mnozí mají s prací na strojích L-410 dlouholeté zkušenosti. S následnou opětovnou montáží jim pomůže přímo výrobce, společnost Aircraft Industries, která poskytne logistické zázemí i originální vybavení. „Je to pro nás velká pomoc. Pokud vše půjde dobře, letadlo by mělo být připravené na vystavení letos v létě,” konstatuje M. Hrabec a dodává: “S Aircraft Industries i s LOM PRAHA spolupracujeme už delší dobu a jsme rádi, že nás takto významně podporují. Rozhodně patří mezi naše přední partnery.“

Letoun v Kunovickém Letu, jak se tehdy továrna jmenovala, vyrobili 25. listopadu 1981 a ještě v prosinci si jej převzala československá armáda, přičemž sloužil na základně v Praze-Kbelích. Na konci osmdesátých let byl jakožto salonní stroj využíván pro přepravu zahraničních zbrojních inspektorů organizace KBSE (předchůdce dnešní OBSE). V roce 2002 pak přesídlil k letecké jednotce do Pardubic, kde si jej v roce 2004 převzalo nově vzniklé Centrum leteckého výcviku státního podniku LOM PRAHA.

První let L-410 UVP-T č. 0731 v CLV se uskutečnil 15. prosince 2005 (posádka Ručka, Solil) a poslední vzlet „Máni“ byl 22. října 2020 (posádka Červený, Karmazin). Celkový nálet č. 0731 činí 3 517 hodin a počet přistání 5 816. Pro úplnost je třeba říct, že od svého založení má CLV v provozu dva letouny L-410. Kromě výše uvedené „Máni“ to byla ještě „čtyřistadesítka“ č. 0928. Letouny L-410 nalétaly do roku 2023 celkově 7 870 letových hodin a výcvik na nich absolvovalo 51 pilotů Armády České republiky.   

 

Autor: Pavel Lang

Foto: autor a Letecké muzeum v Kunovicích