Progres ve flotile „lomáckých“ výcvikových Zlínů

Co to znamená v praxi, když se převede z civilního do vojenského leteckého rejstříku cvičný vrtulový letoun Zlín Z-142C s imatrikulací OK-PNE? Pro Centrum leteckého výcviku státního podniku LOM PRAHA především dvě významnosti, a to ojedinělý počin za dobu bezmála dvacetileté existence pardubického CLV a také navýšení technického resursu u současné flotily vrtulových strojů (Zlín Z-142C AF) o dalších 750 letových hodin při zajišťování výcviku pro Vzdušné síly Armády ČR.

Jednou ze stanovených podmínek převodu z původní imatrikulace OK-PNE na stávající trupové číslo 0513 je zálet letounu. Ten provedli zástupce ředitele CLV pro letecký výcvik Tomáš Bruštík a Vladimír Bachorík, hlavní pilot pro vrtulové letouny CLV. Let, který má přesně stanovený průběh, trval zhruba 40 minut a proběhl bez závad. Pro úplnost je třeba dodat, že provozované „zlínky“ verze C AF se částečně liší od výše uvedeného „céčka“, a to zejména v přístrojovém a navigačním vybavení.

Z nově přidělené imatrikulace (0513) Úřadem pro civilní letectví obavy nemají. Třináctka na konci může být pro leckoho číslo nešťastné a přinášející smůlu. To však není případ Centra leteckého výcviku LOM PRAHA…

 

Autor: Pavel Lang

Foto: archiv CLV LOM PRAHA, Bart Hoekstra, Petr Huňáček