Noční létání „lomáckých“ vrtulníků na LKPO

Výcvik létání s vrtulníkem v noci má svoje specifika zapříčiněná omezenou viditelností země, horizontu a dalších referenčních bodů, které ztěžují prostorovou orientaci. Přípravu létajícího personálu, noční lety nevyjímaje, provádějí instruktoři Centra leteckého výcviku také na letišti Přerov – Bochoř, jehož provozovatelem je státní podnik Ministerstva obrany LOM PRAHA.

Letiště Přerov (kód ICAO: LKPO) je vnitrostátním veřejným a mezinárodním neveřejným letištěm, které vzniklo v roce 2013, když zde Armáda České republiky ukončila provoz. V současné době se zde nacházejí na dvě desítky nájemců s různými oblastmi činnosti. Uživatelé nejsou jenom společnosti dislokované na letištní ploše, ale vzdušný prostor LKPO je využíván také k výcviku pro AČR nebo spojenecké jednotky NATO.

Nedávno působily na přerovském letišti vrtulníky Mi-17 a Enstrom 480B-G z CLV LOM PRAHA. Jejich nasazení bylo jak ve dne, tak i „potmě“. Díky vstřícnosti Jana Vachka a Jaroslava Špačka vám přinášíme několik nočních fotografií, které jsou opravdovým zážitkem pro všechny letecké nadšence a fajnšmekry.

Autor: Pavel Lang