Další informace k nové vrtulníkové platformě H-1

 „První výrobní série vrtulníků H-1 pro potřeby americké námořní pěchoty byla objednána v roce 1962 a výrazně změnila způsob, jakým dnes mariňáci bojují,“ uvedl Mike Deslatte, viceprezident a programový ředitel platformy H-1 ve společnosti Bell.

Bell vyrábí vrtulníky H-1 pro americkou armádu od roku 1959. Prvním strojem platformy H-1, který pro ni Bell vyrobil, byl ikonický „Huey“. V roce 1966 následoval první specializovaný bojový vrtulník AH-1 Cobra. V roce 1970 Bell představil dvoumotorový stroj UH-1N, který úspěšně dodal do více než 28 zemí. V roce 1984 uvedený stroj AH-1W znamenal pro námořní pěchotu rozšířené možnosti a schopnosti útočných vrtulníků.

Současná generace strojů AH-1Z Viper a UH-1Y Venom představuje velmi obratnou a pohyblivou kombinaci vrtulníku, která navíc disponuje vysokou schopností přežití. Stroje H-1 v kontextu vojenského letectví sdílejí unikátní charakteristiku – 85% shodnost společných hlavních systémů i dílů. To námořní pěchotě umožňuje rychle sdílet kritické komponenty a vylepšovat logistickou podporu v náročných podmínkách. AH-1Z dosáhl počáteční operační způsobilosti v únoru 2011 a UH-1Y v srpnu 2008. K prvnímu kombinovanému nasazení letounů Viper/Venom u expediční jednotky námořní pěchoty došlo v roce 2009.

„Stroje H-1 hrají pro letecký plán námořní pěchoty na rok 2022 klíčovou roli," řekl plukovník Vasillios Pappas, vedoucí programu lehkých/útočných vrtulníků (PMA-276) a dále pokračoval: „Vzhledem k tomu, že program je nyní dokončen, může námořní pěchota tyto vrtulníky flexibilně používat a nasazovat v souladu se stávajícími a budoucími misemi, tak jak požadavky na ně byly definovány na začátku programu."

Výrobní linka H-1 je stále v provozu a momentálně slouží k podpoře zahraničního vojenského prodeje (FMS) schváleným spojencům USA. Bell vyrábí vrtulníky AH-1Z Viper pro Bahrajnské království a do roku 2023 vyrobí osm strojů UH-1Y a čtyři AH-1Z pro Vzdušné síly Armády České republiky.

Od první dodávky strojů AH-1Z a UH-1Y americké námořní pěchotě nalétala flotila smíšených vrtulníků H-1 přes 450 000 letových hodin v celém spektru vojenských operací. Pomocí rozmanitých modernizačních programů, které zahrnují nejrůznější úpravy a plánovaná vylepšení, hodlá Bell podporovat jejich nasazení a provoz. Cílem je udržet jejich spolehlivost, schopnost přežití a vysokou bojovou účinnost na neustále se měnícím a vyvíjejícím bojišti, aby si platforma H-1 udržela technologický náskok a bojové schopnosti po celou dobu své životnosti.

Zdroj: Bell Textron