Zahraniční počínání LOM PRAHA, které cílí na opravy letadel a letecký výcvik

Zahraniční počínání LOM PRAHA, které cílí na opravy letadel a letecký výcvik

Sily Powietrzne a Forca Aérea de Moçambique neboli Vzdušné síly Polska a Mosambiku. To jsou dvě aktuální zahraniční aktivity Centra leteckého výcviku státního podniku LOM PRAHA.

Stávající polští piloti „dvojek“ jsou jubilanty v nácviku standardních a nouzových postupů za letu na CTP (Cockpit Procedures Trainer) simulátoru, protože v pardubickém CLV cvičí již deset roků. Součástí jejich odborné přípravy jsou také navigační úkoly za všech povětrnostních podmínek. Vlastní trenažer je vybaven zjednodušenou, ale plně funkční kabinou, která poskytuje letovým posádkám výcvikové podmínky velmi blízké reálné situaci. Simulátor kabinových postupů pro legendární Mi-2 dodala a integrovala dceřiná společnost LOM PRAHA VR Group, a.s.

Také součinnost se Vzdušnými silami Mosambiku není pro LOM PRAHA ničím novým. Prvotní jednání o poskytování výcviku na technice CLV (Aero L-39C a Let L-410UVP) se uskutečnila v roce 2017. Výrazným impulsem pro nadcházející pokračování byla nedávná pracovní schůzka s velitelem Vzdušných sil Mosambiku generálmajorem Candido Jose Tiranem. Letecký výcvik prostřednictvím CLV však nebyl jedinou diskutovanou nabídkou pro mosambické letectvo. Dalším tématem byly opravárenské kapacity LOM PRAHA.

 

Z podkladů manažera obchodního rozvoje leteckého výcviku Petra Chiprianova připravil: Pavel Lang