Posily se zatím plně osvědčují

Do výcviku posluchačů Univerzity obrany Brno a pilotů Vzdušných sil Armády České republiky v Centru leteckého výcviku státního podniku LOM PRAHA se hned od začátku roku 2023 naplno zapojily i další dva nově pořízené vrtulníky Enstrom 480B-G č. 0515 a 0516.

En-480B-G je lehký víceúčelový pětimístný stroj celokovové konstrukce, s jedním třílistým nosným rotorem a jedním dvoulistým vyrovnávacím rotorem. Verze B-G označuje vrtulníky s tzv. Glass cockpitem (mechanické analogové ukazatele a letecké přístroje jsou nahrazeny digitálními, především LCD displeji). Vrtulník je vybaven pevným (nezatahovatelným) ližinovým podvozkem a poháněn jedním motorem Rolls-Royce 250-C20W o výkonu 227 kW.   

Letošní plánovaný nálet pro flotilu vrtulníků Enstrom 480B-G provozovaných v Centru leteckého výcviku státního podniku LOM PRAHA je zhruba 3 000 letových hodin.

Enstromy s trupovými čísly 0515 a 0516 jsou v současné době dislokovány na letišti Přerov-Bochoř v souvislosti s plánovanou tříměsíční výlukou pardubického letiště. Na LKPO provedly jejich přelet osádky ve složení Jan Neumann, Zdeněk Kamelander a David Horváth, Martin Janďourek.

Text: Pavel Lang

Foto: Petr Kolmann a archiv Centra leteckého výcviku LOM PRAHA s.p.