LOM PRAHA začal s přestavbou dvou vrtulníků Mi-17 na komfortnější přepravní verzi

Státní podnik LOM PRAHA pracuje na další úpravě transportních vrtulníků Mi-17 z výzbroje kbelské 243. vrtulníkové letky. Relativně jednoduchou zástavbou moderních sedadel umožní komfortnější přepravu cestujících, přičemž všechny stávající užitné vlastnosti zůstanou zachovány. „Sedmnáctky“ díky tomu budou schopné převzít i část úkolů zajišťovaných pomalu dosluhujícími stroji Mi-8S v salónní konfiguraci.

K primárním úkolům kbelské letecké základny patří také přeprava ústavních činitelů České republiky a dalších VIP cestujících, k čemuž v minulosti sloužily primárně vrtulníky Mi-8S. Jejich provoz už je ale kvůli stáří utlumován a poslední dva stroje dolétají v roce 2023. Armáda proto již před několika roky začala řešit, jak je alespoň zčásti nahradit. V této souvislosti padlo rozhodnutí přestavět některé vrtulníky Mi-17. Projekt dostal označení „Systém Mi-17“ a smlouvou podepsanou 26. září 2022 je jeho realizací pověřen LOM PRAHA s.p.

Hlavní část projektu „Systém Mi-17“, neoficiálně označovaného rovněž jako „Autobus“, se týká úpravy podlahy nákladní kabiny Mi-17. Na té původní bude instalována další, zcela nově navržená a vyrobená vrstva tvořená hliníkovými profily a voštinovou výplní a její součástí budou také standardizované kolejnice MS 33601. Ty jsou mimochodem použité i v českých strojích Mi-171Š, byť s jinou vzájemnou roztečí a s jiným způsobem uchycení. Nová podlaha kromě toho umožní také rovnoměrně rozložit zátěž vůči původní konstrukci. Půjde primárně o 15 certifikovaných vrtulníkových sedadel pro cestující od německého výrobce Fischer Seats, konkrétně typu „0718 Passenger Seat“ s šířkou sedáku 16,4 palce (418 mm) a hmotností 10,6 kg, vybavených hlavovou opěrkou a bezpečnostními pásy s čtyřbodovým uchycením. Instalována budou v pěti řadách s tím, že na levé straně kabiny bude pět samostatných sedadel za sebou a na pravé pak pět dvojic, přičemž ve třetí řadě bude dvojice otočená proti směru letu a mezi ní a čtvrtou dvojicí pak bude umístěn sklopný stolek. „Rozhodujícím faktorem pro takové rozmístění byla poloha původního nouzového východu v podlaze Mi-17, jehož funkčnost jsme museli zachovat. Bezpečnost celého řešení včetně šířky uličky či pevnosti uchycení dalších nových prvků jsme posuzovali velmi pečlivě a v souladu se všemi platnými normami,“ vysvětluje Markéta Charouzková, vedoucí řízení modernizačních programů-zástupkyně ředitele pro zahraniční projekty Závodu modernizací a modifikací LOM PRAHA s.p.

Pokud nebude uživatel vyžadovat maximální kapacitu, lze poslední sedadlo na levé straně demontovat a na jeho místo instalovat malou skříňku s nádobím či jinými potřebami pro palubní průvodčí. Standardem v pasažérské konfiguraci pak bude nová zástěna z čalounických materiálů, oddělující kabinu pro cestující od prostoru zadních dvoudílných nákladových vrat, kde bude integrována nová šatna pro cestující. Zástěna bude průchozí i z nákladní kabiny, takže zůstane dostupný také další únikový otvor v pravé polovině nákladových vrat.

Další změnou bude nová demontovatelná přepážka, díky níž dojde k oddělení prostoru první dvojice sedadel na pravé straně od přední šatny, která tímto vznikne. Do ní se budou za letu ukládat rovněž nástupní schůdky. Ty budou nově opatřeny také jednoduchým zábradlím po obou stranách. Malou změnou projde rovněž osvětlení kabiny, kde budou do původních svítidel instalovány LED zdroje s možností ovládání jak samotnými cestujícími, tak samozřejmě i posádkou z pilotní kabiny.

Ministerstvo obrany objednalo u LOM PRAHA s.p. pasažérskou zástavbu pro dva vrtulníky Mi-17. U stroje 0849 by měla být dokončena v závěru května 2023 s tím, že na červen jsou plánované podnikové a typové zkoušky, na červenec pak zkrácené vojskové zkoušky. Do konce roku pak bude přestavěn také druhý stroj, jímž bude Mi-17, trupové číslo 0848. Součástí kontraktu je pak také dodání vozíků pro uložení a přepravu demontovaných pasažérských sad a nové nářadí potřebné pro jejich instalaci.

Více informací o projektu LOM PRAHA s.p. „Systém Mi-17“ naleznete: Vzdušné síly Armády České republiky – Ročenka 2022

Text: Tomáš Soušek (Letectví a kosmonautika)

Foto: Tomáš Meduna, Roman Svoboda, Daniel Rybka a archiv LOM PRAHA s.p.