„Lomácké“ Zlíny na největší evropské bezpečnostní přehlídce

Dny NATO a Dny Vzdušných sil Armády České republiky jsou největší letecko-armádně-bezpečnostní akcí ve střední Evropě. Jejich další ročník se uskuteční na mošnovském letišti ve dnech 17. a 18. září 2022. V hlavním programu této prestižní bezpečnostní přehlídky bude také státní podnik LOM PRAHA s.p. reprezentovaný Centrem leteckého výcviku (CLV) Pardubice.

Příprava vojenských pilotů v Centru leteckého výcviku státního podniku LOM PRAHA běží již osmnáct let. Od samého začátku je mezi provozovanou technikou cvičný vrtulový letoun Zlín Z-142C AF. K jeho prvnímu letu v pardubickém CLV došlo 23. března 2004, kdy se na něm začali rozlétávat tamní instruktoři. Následně, a to od dubna 2004, byl na „zlíncích“ zahájen praktický letecký výcvik s posluchači Univerzity obrany Brno.

Flotila Zlínů z LOM PRAHA s.p. se divákům představí jak v sobotním, tak i nedělním slavnostním zahajovacím průletu a následně v sólové ukázce předního světového akrobata pilota-instruktora CLV Martina Šonky. „I s tímto zlínkem se dají dělat velice náročné manévry. Pilot se musí přepnout a pracovat s jinými výkony a letovými vlastnostmi stroje.“

 

Autor: Pavel Lang

Foto: archiv LOM PRAHA s.p.