„Oceňuji vysokou úroveň poskytovaného leteckého i taktického simulačního výcviku v LOM PRAHA,“ říká prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu České republiky

Ve čtvrtek 7. dubna 2022 se v Centru leteckého výcviku státního podniku LOM PRAHA uskutečnilo zasedání prezidia Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu České republiky (AOBP ČR). Jeho úvodní část patřila prezentaci pardubického CLV.

Po zahájení na tzv. výškové budově bylo prezídium AOBP informováno o schopnostech a modernizačních krocích v dalším rozvoji CLV jeho ředitelem Jaroslavem Špačkem. Následovala prezentace v novém středisku pozemního a syntetického výcviku vedená Jiřím Kapitánem s praktickými ukázkami na simulátorech kabinových postupů pro vrtulníky Mi-2, Mi-171 a Enstrom 480B-G.

Další část programu probíhala v Taktickém simulačním centru. Otakar Prikner zde představil činnost TSC opět s možností reálných ukázek sofistikovaných simulačních technologií.  

„O existenci Centra leteckého výcviku státního podniku LOM PRAHA samozřejmě vím, ale ctím přísloví, že jednou sám vidět je lepší než stokrát slyšet. Dnešní pracovní návštěva v CLV je mojí premiérou a konstatuji, že obdivuhodnou. Velmi oceňuji profesní schopnosti zaměstnanců a úroveň poskytovaného leteckého, jakož i taktického simulačního výcviku, ve prospěch jak Vzdušných sil Armády ČR, tak mnoha zahraničních vojenských letectev,“ říká prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu České republiky Jiří Hynek a hodnotí spolupráci mezi AOBP a státním podnikem Ministerstva obrany: „LOM PRAHA je jednoznačně významným hráčem českého obranného a bezpečnostního průmyslu a AOBP ČR i já osobně budeme tento strategický státní podnik vždy podporovat“.   

AOBP sdružuje firmy zabývající se výzkumem, vývojem, výrobou, obchodem a marketingem s obrannou a bezpečnostní technikou, materiálem a službami. Je nevládní, nezávislou, nepolitickou, neziskovou a neobchodní organizací, která je od svého založení respektovaným a uznávaným partnerem vlády České republiky, ministerstev průmyslu a obchodu, obrany, vnitra a zahraničních věcí.

Text: Jitka Šuláková a Pavel Lang

Fotografie: Jitka Šuláková, Alice Štysová a Martin Slabý