Exkluzivně ze Simulačního centra vrtulníkové platformy H-1

V programu pracovní návštěvy ředitele LOM PRAHA s.p. Jiřího Protivy v náměšťském Závodu H-1 bylo také jednání s velitelem 22. základny vrtulníkového letectva brigádním generálem Rudolfem Strakou. V Simulačním centru H-1 jej informovali jak ředitel státního podniku, tak ředitel Závodu H-1 Milan Obr a vedoucí simulačního centra Petr Valehrach o aktuálním stavu i následných opatřeních pro zabezpečení činnosti tohoto výcvikového pracoviště.  

Výstavba Simulačního centra H-1 na vrtulníkové základně v Náměšti nad Oslavou, kterou realizoval LOM PRAHA, probíhala od března do prosince loňského roku. V lednu 2023 byla budova zkolaudována a připravena na dodávku simulátorů. První letový simulátor FTD (Flight Training Device) pro bitevní vrtulník AH-1Z Viper byl dodán v březnu a nyní probíhá jeho testovací provoz a certifikace. Zahájení výcviku létajícího personálu se předpokládá od července 2023.

V Simulačním centru H-1 jsou kromě dvou hal pro FTD na Viper a Venom dále učebny počítačového výcviku (Computer Based Tests), místnosti pro plánovaní operací, brífinkové a debrífinkové prostory, jakož i potřebné zázemí pro cvičící letecký a pozemní personál. Pro Armádu ČR se počítá se třemi tisíci provozních hodin za rok. Simulační centrum je již připravené také na dodávku a instalaci druhého trenažéru FTD pro víceúčelový vrtulník UH-1Y Venom.

Simulátor Viper se skládá z modelu kokpitu v měřítku 1:1 s veškerými prvky a vybavením jako ve skutečném stroji AH-1Z. Komplet tvoří dva kokpity za sebou a stanoviště instruktora. Součástí výcvikového systému je tzv. dóm neboli kopule, na níž je promítáno virtuální prostředí.

Autor: Pavel Lang