Přední světový pilot v „lomáckém“ Zlínku a jedinečné dvojice letounů a vrtulníků z CLV na pouti aviatiků

Parádní entrée do 30. ročníku Aviatické pouti pro LOM PRAHA s.p.  Cvičný vrtulový stroj Zlín Z-142C AF (č. 0558), který provozuje pardubické Centrum leteckého výcviku je hned na úvod středem pozornosti tisíce diváků. Tvůrcem dechberoucího letového vystoupení je přední světový akrobat, mimo jiné pilot-instruktor CLV státního podniku LOM PRAHA Martin Šonka.

Následující letová ukázka prezentuje minulost a současnost provozované letecké techniky v CLV. Legendární „dvojka“ neboli Mi-2 (č. 0711) pilotovaná Petrem Hladíkem a lehký víceúčelový vrtulník Enstrom 480B-G (č. 0460). Jejich sestava graduje ukázkou manévrovacích schopností „Enstromu“ v podání ředitele Centra leteckého výcviku Jaroslava Špačka.

Letecké veřejnosti je známo, že LOM PRAHA udržuje v letuschopném stavu historické stroje Vojenského historického ústavu. V reálu se jedná o Let C-11 (PS-28) a Zlín Z-381 (OK-BSA). Dobrou zprávou je, že ani tyto legendy na pouti aviatiků nechyběly. Zasloužený potlesk zazněl po společné ukázce i následném sólu „Cé jedenáctky“ (pilot Tomáš Bruštík) s proudovým podzvukovým cvičným letounem L-39C Albatros (č. 0445, pilot Antonín Karmazín).  

Ani tyto výjimečné dvojice letecké techniky CLV a vítěz série Red Bull Air Race v „lomáckém“ Zlínku nebyly v bohatém programu Aviatické pouti pro LOM PRAHA konečnou. Pro úplnost je třeba dodat i další zastoupení státního podniku Ministerstva obrany: transportní vrtulník Mi-17 pro paravýsadky (posádka Jaroslav Špaček, Petr Hladík, Radek Pilný), dále statická ukázka provozované letecké techniky, jakož i logistická podpora této prestižní mezinárodní letecké akce. Suma sumárum, zaměstnanci Centra leteckého výcviku státního podniku LOM PRAHA či letouny a vrtulníky s typicky žlutým značením, jakož i provozované historické unikáty zanechali v sobotním programu jubilejní AP, výraznou stopu. Nepochybně tomu tak bude i v neděli…

Text: Pavel Lang

Foto: autor a Jitka Šuláková