LOM PRAHA předal vládní letce Bulharska upgradovaný vrtulník

LOM PRAHA dokončil generální opravu a renovaci interiéru dopravního vrtulníku Mi-8 trup. č. LZ-CAN ve VIP konfiguraci pro Bulharskou republiku. Zákazníkovi, Státnímu leteckému provozovateli Ministerstva dopravy a spojů, který je provozovatelem vládní letky, byl stroj předán 25. dubna 2024, v přítomnosti zástupců bulharského civilního leteckého úřadu a LOM PRAHA s.p. Předávací protokol podepsali technický ředitel společnosti Valerij Kadiňski a ředitel státního podniku LOM PRAHA Jiří Protiva.

Výše uvedená salónní „osmička“, která slouží k letecké přepravě nejvyšších ústavních činitelů Bulharské republiky je již druhým strojem, který prošel v LOM PRAHA zásadní údržbou a modernizací. V roce 2017 se jednalo o vrtulník Mi-8 trup. č. LZ-CAT. Pro zajímavost, zástupci zákazníka jej zjednodušeně přezdívají podle posledního písmene v imatrikulaci „Tango“. Druhá Mi-8 (LZ-CAN) si nese název „November“.  

„November“ nyní absolvuje zhruba 1 300 km dlouhý let, kdy ze Kbel poletí do Bratislavy a následně do rumunského Temešváru. O den později to bude přelet na domovskou základnu do Sofie.   

 

Autor: Pavel Lang

Foto: archiv LOM PRAHA s.p.