LOM PRAHA renovuje další historický exponát

LOM PRAHA rozšiřuje svoje portfolio renovací pro Vojenský historický ústav. Nedávno závod letadel státního podniku zrenovoval letouny Aero L-29 Delfín ve speciální kamufláži a Avia CB-33. Poté začaly opravárenské práce na vrtulníku SM-2 OK-RUV. Nyní je na řadě expoziční příprava leteckého motoru Mikulin AM-42, která se uskuteční v závodu pohonných jednotek.

Zrestaurování motoru AM-42 představuje širokou škálu prací. Jejich výčet by vydal na samostatný článek, proto jen úsečně: demontáž palivové a olejové instalace, kapalinového chlazení, zapalovací soustavy, dále sejmutí a očištění dílčích částí motoru, vyjmutí motoru ze stojanu a jeho nastříkání, nabarvení komponentů v původních odstínech, galvanické pokovení, renovace jednotlivých agregátů a celků, včetně povrchové ochrany, instalace zrenovovaných částí na motor.

Motor AM-42 poháněl sovětský bitevní letoun Iljušin Il-10, jehož výroba byla zahájena v říjnu 1944. V březnu 1945 zasáhl do závěrečných bojů 2. světové války. Roku 1951 začala bývalá letecká továrna Avia připravovat licenční výrobu bitevních letounů Il-10 v Československu. Během následujících čtyř let se vyrobilo téměř 1 200 kusů pod označením Avia B-33 nebo CB-33 (školní verze s dvojím řízením).

AM-42 je vodou chlazený dvanáctiválec se dvěma řadami válců do V. Motor, přeplňovaný odstředivým kompresorem, dával při 2 500 otáčkách klikového hřídele úctyhodný startovní výkon 2 000 koní. Obsah válců má 46,66 l a hmotnost 1 012 kg. Roztáčel stavitelnou celokovovou vrtuli AV-5 o průměru 3,6 metru.

Text: Pavel Lang

Foto: archiv ZPJ LOM PRAHA s.p. a Jitka Šuláková