Mezikontinentální přeprava náhradních dílů pro servis vrtulníků Viper a Venom má svoje pokračování

Náhradní díly pro servis nových vrtulníků AH-1Z a UH-1Y se přepravují ze Spojených států amerických do České republiky leteckým transferem nebo „trojkombinací“ moře, železnice, silnice. První dodávka se uskutečnila v prosinci 2022 prostřednictvím velkokapacitního dopravního letounu MD-11, který přepravil z Gulfportu 17 palet materiálu na pardubické letiště. Zaměstnanci státního podniku LOM PRAHA zajistili jeho proclení a následně byl kamiony převezen na vrtulníkovou základnu u Náměště nad Oslavou.

O čtyři měsíce později se vydala z přístavu Norfolk do Hamburku námořní loď se zásilkou pozemního vybavení pro Vipery a Venomy. Odtud po železnici do kontejnerového terminálu Praha-Uhříněves a poté pozemní cestou na náměšťské letiště. Kontejner s obsahem 19 palet prošel stanovenou procedurou a byl uložen v multiskladu H-1 na 22. zVrL.

Uplynuly další tři měsíce a na ranvej Letiště Václava Havla v pražské Ruzyni dosedl velkokapacitní dopravní stroj Boeing B747F, který vzlétl z Doveru a na palubě měl 20 nákladových palet o celkové váze kolem 30 tun. Zásilka pro platformu H-1 obsahovala cca pět tisíc součástek.

Další distribuce komponent H-1 do České republiky proběhla 28. listopadu 2023, když z Baltimore připlulo do Hamburku pět kontejnerů s náhradními díly na vrtulníky AH-1Z a UH-1Y. A opět přes překladiště kontejnerů v Praze-Uhříněvsi budou cestovat na místo určení: letiště Sedlec, Vícenice u Náměště nad Oslavou.   

 

Autor: Pavel Lang

Foto: archiv LOM PRAHA, 22. zVrL Náměšť nad Oslavou a Petra Zachařová