„Technická kooperace s LOM PRAHA zvýší bojovou připravenost naší letecké brigády,“ říká ministryně obrany Severní Makedonie Slavjanka Petrovska

Ministryně obrany ČR Jana Černochová dnes přijala svůj protějšek z Republiky Severní Makedonie Slavjanku Petrovskou. Obě ministryně spolu diskutovaly o bezpečnostní situaci v Evropě i o bilaterální obranné a obranně-průmyslové spolupráci. 

„Jsem velmi ráda, že se nám podařilo dosáhnout dohody na G2G projektu oprav vrtulníků typu Mi,“ uvedla během jednání ministryně Černochová s tím, že její úřad je i nadále připraven poskytovat severomakedonskému ministerstvu obrany veškerou součinnost při realizaci projektu. „Jsme také připraveni jednat o dalších obdobných projektech v budoucnu,“ zdůraznila.

„Na základně Skopje Petrovec bude zanedlouho zahájena demontáž dvou víceúčelových vrtulníků severomakedonského letectva Mi-8MT, které se následně pozemní cestou přepraví do LOM PRAHA s.p. Tady se provede jejich generální oprava a dílčí modernizace, která prodlouží jejich dobový rezurs o další tři roky. Po ukončení prací přelétnou oba stroje zpět na domovskou leteckou základnu,“ dodává ředitel státního podniku LOM PRAHA Jiří Protiva.

Generální oprava a modernizace transportních vrtulníků „Hip-H“ pro armádu nejmladšího člena NATO byly také tématy návštěvy ministryně obrany Republiky Severní Makedonie Slavjanky Petrovské ve kbelských závodech LOM PRAHA. Na úvod se zahraniční resortní delegace seznámila s novými trendy ve schopnostech podniku, konkrétně při opravách jak letecké techniky, tak proudových a pístových motorů, dále v modernizaci vrtulníkových systémů, v leteckém či simulovaném taktickém výcviku nebo ve vývoji a implementaci simulačních technologií. Technologický progres státního podniku byl doložen také výkladem o založení Závodu H-1 na servisní a simulační podporu nových vrtulníků Viper a Venom nebo informacemi o možném zapojení do projektu pořízení bojových letounů F-35. Zaujala také prezentace o „westernizaci“ vrtulníků řady Mi na standardy NATO, jakož i „národní cesta“ oprav vrtulníkové platformy Mi pro Armádu ČR a alianční partnery.

Severomakedonští hosté byli také informováni o dvou aktuálních projektech LOM PRAHA pro české vzdušné síly. Tím prvním je „Systém Mi-17“, který upravuje transportní „sedmnáctku“ na pasažérskou verzi. Druhým prezentovaným projektem byla „Krovka“. Tato modernizace vrtulníků Mi-171Š se týká především avionického systému. Dále je ve vrtulníku přepracován komunikační systém, instalováno i nové drakové a speciální vybavení, jakož i balistická ochrana z kompozitových materiálů.      

Součástí programu byla i statická ukázka některých typů provozované letecké techniky LOM PRAHA. Před hangárem č. 51 byl připraven ke shlédnutí cvičný vrtulový Z-142C AF (pozn. autora: Letecká brigáda Republiky Severní Makedonie také provozuje české Zlínky) a s ním historický letecký unikát Let C-11 z muzejních sbírek VHÚ, který LOM PRAHA udržuje v letuschopném stavu. 

Severomakedonské vrtulníky Mi-8MT trup. č. 305 a 306 jsou z výzbroje Letecké brigády Republiky Severní Makedonie dislokované na základně Skopje Petrovec. Na obou strojích je dolétán dobový rezurs a generální oprava v LOM PRAHA bude spočívat v kompletní „generálce“ všech dílů a agregátů.       

„Velice mě potěšilo, že jsem dnes mohl přímo v jednom z opravárenských hangárů přivítat vrcholovou delegaci Ministerstva obrany Severní Makedonie v čele s ministryní obrany Slavjankou Petrovskou. Vedle aktuální podpory tohoto nejmladšího aliančního člena při generální opravě dvou vrtulníků se v rámci rozhovorů naskytly další příležitosti pro spolupráci v oblasti technické kooperace,“ říká ředitel LOM PRAHA Jiří Protiva.

„Navštívila jsem LOM PRAHA, kde bude během následujících 13 měsíců provedena generální oprava dvou vrtulníků Mi-8MT. Plánovaná generální oprava zvýší bojovou připravenost severomakedonské armády a zároveň zlepší spolupráci letecké brigády se spojenci,“ konstatuje na závěr Slavjanka Petrovska.

Níže naleznete odkaz na článek MO ČR a také na video z této návštěvy:

Ministryně Jana Černochová přijala severomakedonskou ministryni obrany 

Technická kooperace s LOM PRAHA zvýší bojovou připravenost severomakedonské letecké brigády

Autor: Pavel Lang

Foto a video: Jitka Šuláková, Dragan Cvetič, Blagoja Nedelkovski a Jovan Jankovski